Les biblioteques: més enllà de la lectura i el préstec

Els darrers anys les biblioteques catalanes s’han adaptat als nous temps i ja no són només espais de lectura i préstec de llibres. L’accés a la informació ha canviat radicalment amb internet i les noves tecnologies –si es que encara se les pot dir “noves”-. Podem afirmar que l’accés al coneixement s’ha universalitzat i, ara més que mai, és a l’abast de tothom. Quin ha de ser aleshores el paper de les biblioteques públiques?

Es curiós comprovar com, segons les dades del Departament de Cultura, des del 2011 el préstec de llibres, revistes i material audiovisual ha baixat considerablement mentre que el nombre d’usuaris ha ascendit gairebé en mig milió de persones a les biblioteques públiques. Quina explicació té? Les biblioteques han ampliat l’oferta de serveis i activitats i ja no només funcionen com a espais de difusió del coneixement sinó que també el generen. Us mostrem alguns projectes com a exemples:

Codeclub, iniciació a la programació per a infants

Es tracta de tallers gratuïts gestionats per voluntaris -estudiants de grau d’informàtica o enginyeria- on nens i nenes de 10 a 12 anys aprenen els principis bàsics de la programació informàtica. Codeclub és una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat que enguany arriba a la 6a edició precedida d’una gran acollida en les cinc anteriors. Entre els principals objectius d’aquest projecte destaca el fet de treballar la creativitat, la planificació i el pensament crític a través de la programació de jocs, incentivar les vocacions científico-tecnològiques entre els infants o fomentar la col·laboració de l’entorn universitari a les biblioteques públiques.

Cuinar a la biblioteca

La Biblioteca Fondo de Santa Coloma de Gramenet disposa d’una cuina on els veïns i les veïnes del barri poden intercanviar receptes d’orígens diversos, posar-les en pràctica i degustar-les. Es tracta de l’espai Cuines del món, un dels eixos vertebradors del programa de foment de la lectura al barri del Fondo. La biblioteca compta amb un fons específic dotat d’uns 500 volums sobre la gastronomia d’arreu del món. També s’hi pot gaudir d’altres activitats relacionades com demostracions, tallers, clubs de lectura i xerrades sobre cuina.

De l’hort a la biblioteca

Les biblioteques públiques del Baix Llobregat us conviden a conèixer els productes de proximitat de la comarca i a portar una vida i dieta més saludables. Mitjançant diferents activitats i tallers, aquest projecte us ajudarà a cultivar el vostre propi hort urbà i us ensenyarà les millors receptes amb els productes que n’obtindreu. Aquesta iniciativa va sorgir el 2013 a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, va guanyar el Premi Teresa Rovira i Comas a la Innovació a les Biblioteques Públiques i el 2015 va fer-se extensiu a 12 biblioteques més de la comarca.

Al web del projecte hi trobareu diferents recursos per a poder crear i cultivar el vostre hort urbà, inclús hi ha una modalitat adaptada per als més petits.

Parcs i biblioteques… naturalment!

Aquesta iniciativa posa al vostre abast documentals, xerrades, tallers i visites guiades organitzades per les biblioteques públiques dels municipis establerts en cada zona d’influència dels Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El programa vol apropar el ciutadà al territori i al seu entorn natural més immediat perquè aprengui a gaudir-lo i es sensibilitzi sobre la necessitat de conservar-lo. El projecte te establert un calendari amb activitats als diferents parcs naturals, també podeu seguir-lo a les xarxes amb l’etiqueta #parcsibiblios.

Laboratori d’experimentació tecnològica

El Laboratori Living Lab és un espai obert, participatiu, d’experimentació i co-creació, situat a la biblioteca pública “Miquel Batllori” al barri de Volpelleres de Sant Cugat del Vallès. Aquest projecte té per objectiu explorar com la tecnologia pot transformar l’experiència de les persones usuàries amb la cultura, permetent nous serveis i aplicacions. El laboratori tecnològic té un enfocament inclusiu i sostenible i dona una personalitat especial a la biblioteca, que es converteix en si mateixa en tot un laboratori.

Compromís social

La Fundació Biblioteca Social, de la qual ja us n’havíem parlat anteriorment al blog, convoca cada any el Premi Biblioteca Pública i Compromís Social. Un guardó per reconèixer i donar suport a aquells projectes que, des de les biblioteques públiques, s’adrecen a les persones i col·lectius que viuen en situacions de vulnerabilitat i conflictivitat social al seu entorn i que, al mateix temps, contribueixen a pal·liar aquests desequilibris socials. En el web de l’entitat podeu consultar un mapa amb els projectes avaluats amb millor nota en les diferents edicions del premi.

La biblioteca a les xarxes

Tots aquests projectes tenen el seu impacte al territori on es desenvolupen però també és fan extensius a altres biblioteques gràcies al caràcter col·laboratiu i a les xarxes socials, que fan d’altaveu de les propostes. Amb l’etiqueta #quèfemalesbiblios us assabentareu d’un munt d’iniciatives interessants que tenen lloc a les biblioteques, tinguin o no a veure amb la lectura.

I, per acabar, us deixem amb una iniciativa de caràcter internacional, el #bookfacefriday, que consisteix en fer-se una foto on una part del cos s’integra a la portada d’un llibre. No se sap ben bé quin és l’origen d’aquesta tendència però, òbviament, la majoria d’aquestes fotografies es fan en biblioteques i llibreries. Podeu veure-ho en aquesta galeria d’Instagram.

 

 

Deixa un comentari