Les malalties infeccioses a la 26a Marató de TV3

El proper 17 de desembre torna la Marató de TV3, que enguany celebra la 26ena edició. Està dedicada a les malalties infeccioses que són la causa d’una de cada tres morts al món i són un problema important de salut pública. Aquestes malalties estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.

Les malalties infeccioses

Tothom patirà una malaltia infecciosa, com a mínim, al llarg de la seva vida. Generalment es tracta de malalties lleus, però n’hi ha algunes que són molt greus i poden provocar la mort de manera ràpida. Les malalties comunitàries freqüents es curen sense problemes però poden complicar-se segons l’edat i l’estat de salut previ de la persona malalta. La pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries pertanyen a aquest grup. Més perilloses són les infeccions comunitàries greus, o d’especial risc de contagi, com la meningitis, la tuberculosi, l’hepatitis, la infecció pel VIH o altres malalties de transmissió sexual.

La sèpsia és una infecció localitzada que s’escampa i passa a la sang, arriba a d’altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia greu i és la primera causa de mort per infecció al món.

Altres malalties infeccioses són les nosocomials, que estan relacionades amb l’assistència sanitària o amb les cures de la salut. Les infeccions emergents són aquelles que ja estan controlades a Occident gràcies a la vacunació i són malalties com el xarampió, la tos ferina o la diftèria. Les infeccions del viatger són les originàries d’altres llocs del món com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas, que es transmeten a través d’insectes.

Lluita i prevenció

Hi ha tres maneres de combatre les malalties infeccioses: el sistema immunitari del cos humà, les vacunes i els antibiòtics. Pel que fa a aquests últims, cal destacar que hi ha antibiòtics per combatre gairebé tots els tipus de bacteris, però els microorganismes també lluiten per defensar-se i van mutant per intentar sobreviure. Alguns bacteris han desenvolupat resistències i costa trobar antibiòtics que els eliminin.

L’ús generalitzat, i de vegades incorrecte, dels antibiòtics ha fet que cada vegada hi hagi més bacteris resistents. Hi ha experts que afirmen que si no es fa més recerca i no es troben noves molècules, l’any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents podrien arribar a causar 10 milions de morts l’any al món, una xifra semblant a la d’abans del descobriment de la penicil·lina el 1928. Per això és tan important seguir invertint en investigació per fer un bon ús dels antibiòtics.

Els consells que donen els metges per evitar les malalties infeccioses es basen sobretot en la prevenció. Seguint una sèrie de consells i hàbits d’higiene evitarem riscos. Com per exemple: no anar a treballar o a l’escola si s’està malalt, netejar-se les ferides amb sabó, posar-se el colze a la boca al tossir o esternudar i sobretot rentar-se sovint les mans amb sabó o amb una solució alcohòlica.

La campanya

Cada edició de La Marató va acompanyada d’una àmplia campanya de difusió gràfica i audiovisual que difon el coneixement sobre les malalties que es tractaran en el programa televisiu i estimula la participació ciutadana en l’esdeveniment. La campanya es compon de cartells, díptics i banderoles municipals amb la imatge gràfica de l’edició, l’espot televisiu i la falca radiofònica.

L’espot d’enguany està inspirat en la vida del poeta Rainer Maria Rilke, que mentre recollia roses per la seva estimada es va punxar amb el roser i aquella petita ferida és va complicar i li va acabar provocant una infecció general que va acabar amb la seva vida el 29 de desembre de 1926. Possiblement hagués estat una mort evitable si Rilke s’hagués punxat dos anys més tard, quan Alexander Fleming va descobrir la penicil·lina. El vídeo dona a entendre que un petit fet pot canviar la vida d’una persona, així com la investigació també pot canviar la història.

Nou sistema pels voluntaris

Enguany la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa un nou sistema d’inscripció de persones voluntàries a La Marató ja que s’han hagut de preinscriure prèviament per participar al sorteig de les places disponibles. L’objectiu d’aquest nou sistema és donar més opcions a les persones interessades en ser voluntàries.

Les malalties infeccioses al TERMCAT

El Departament de Cultura, a través del TERMCAT, i amb el suport del Departament de Salut, publica en línia la Terminologia de les malalties infeccioses, un recurs que aplega 220 termes bàsics relacionats amb aquestes patologies. El diccionari es presenta acompanyat d’un producte multimèdia en format de targetes reversibles (Malalties infeccioses. Termes clau), que difon alguns dels termes més destacats de l’àmbit. Amb aquests dos productes el TERMCAT se suma a les actuacions en suport de La Marató.

 

 

Deixa un comentari