El primer supermercat gestionat íntegrament per persones amb discapacitat

A finals del 2017, la fundació AMPANS i Caprabo van obrir a Manresa el primer supermercat gestionat íntegrament per persones amb discapacitat de Catalunya, el que suposa un bon exemple d’integració sociolaboral de persones d’aquest col·lectiu. Es tracta d’un nou concepte de supermercat que ofereix més assortiment per metre quadrat i dona feina a 10 persones amb discapacitat.

Abans de l’obertura es va fer un estudi de les activitats, temps i complexitat de la botiga per adequar els processos de treball, tasques i funcions que requereix la gestió d’un supermercat als perfils i capacitats diverses de les persones que composen l’equip. Aquesta tasca l’han desenvolupat les dues entitats i ha suposat, al mateix temps, el punt d’arrencada per al pla de formació específic que ha dut a terme tot l’equip de persones amb discapacitat en una de les botigues de Caprabo a Manresa.

Segons els seus responsables, es tracta d’un projecte d’innovació social que obre noves oportunitats per a la inclusió laboral de persones amb discapacitat i impulsa, a través del contacte directe amb el públic, la visibilitat en la societat de la diversitat de capacitats i aptituds, actuant com a catalitzador per a futures obertures i nous projectes.

Imatge: web de la fundació AMPANS

A l’entrada de la botiga hi ha instal·lat un corner d’AMPANS que té com a objectiu donar a conèixer la seva activitat entre els clients.

Tot i que aquest projecte suposa un repte especial perquè és el primer amb un equip format íntegrament per persones amb discapacitat, la fundació AMPANS porta més de 50 anys involucrada en diferents projectes de suport a persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental, i també a persones en diferents situacions de vulnerabilitat. Acompanyen a les persones i a les seves famílies en serveis d’escola d’educació especial, formació, treball, atenció diürna, ocupació terapèutica, acolliment residencial, lleure, esport i tutela, fomentant l’autonomia i el respecte als drets i oportunitats.

Altres exemples d’integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual en els que participa o gestiona són: el centre de jardineria Garden, el restaurant Canonge, els formatge Muntanyola o els vins Urpina. Aquests, i altres projectes existents a Catalunya, són els que permeten avançar en la incorporació de diferents perfils de persones amb discapacitat al mercat laboral.

Per a més informació sobre la integració laboral de les persones amb discapacitat a Catalunya podeu consultar el Pla d’inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat i l’Estratègia per a la Inserció Laboral de les Persones amb Discapacitat a Catalunya del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

 

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari