#LosÚltimos100: campanya per erradicar la violència contra la infància

L’ONG Save the Children ha començat la campanya “#Losúltimos100” en la qual mostra històries d’un centenar de nens i nenes que han perdut la vida després de patir violència de gènere, bullying o abusos sexuals. Aquesta iniciativa vol impactar en la consciència de l’espectador amb l’objectiu que les administracions posin en marxa una llei per a que aquests cent infants siguin les últimes víctimes.

Dades

Segons Save the Children, l’any 2016 es van registrar 37.495 denuncies per actes violents contra infants a l’estat espanyol. D’aquestes, 4.061 van ser per maltractaments dins de l’àmbit familiar i 45 menors van ser víctimes d’intents d’homicidi o assassinat, dels que, malauradament, 15 van perdre la vida. Des de l’any 2012 s’han registrat 100 casos de mort de menors a causa de la violència i l’entitat s’ha proposat que siguin els darrers.

Hi ha altres dades que posen de manifest aquesta situació i la necessitat de posar-hi remei: només un 15% dels casos de violència sexual contra nens i nenes es denuncia, o 1 de cada 2 abusos sexuals a Espanya és contra menors d’edat. A més, 1 de cada 10 estudiants afirma ser víctima d’assetjament escolar i 6 de cada 10 reconeixen haver rebut insults o cops a l’escola o l’institut.

Segons l’ONG hi ha moltes situacions d’abusos sexuals, maltractament per acció, omissió o tracte negligent, dins de l’àmbit familiar, que queden ocults a totes les estadístiques.

Propostes

Davant d’aquesta situació l’entitat proposa crear un moviment social per demanar que s’acompleixi l’acord obtingut al Parlament espanyol amb el consens de tots els grups polítics  per iniciar, el proper mes de setembre, la tramitació d’una llei per erradicar la violència contra la infància. L’entitat necessita 200.000 signatures per dur a terme la petició i ja n’ha recollit al voltant de 150.000.

Save the Children cita una sèrie de mesures que hauria de contenir la futura llei per garantir la seguretat de tots els infants. Proposa, per exemple, que se suspenguin les visites dels pares agressors en casos de violència de gènere des de que es té coneixement, establir protocols obligatoris a les escoles per detectar i actuar enfront del bullying o realitzar campanyes de sensibilització davant de qualsevol tipus de violència envers els menors d’edat.

També demanen que la prescripció per delictes d’abusos sexuals comenci a comptar quan la víctima tingui 30 anys, i no als 18 com fins ara. Així és com està establert a altres països perquè és aleshores quan es disposa de la maduresa necessària per declarar. A més, proposen una adaptació dels sistemes judicials a les necessitats dels infants, ja que, sovint, es veuen sotmesos a processos de fins a tres anys en els que han de repetir la seva declaració diverses vegades.

Recursos i documentació

Si necessiteu més informació, dades i documentació sobre els drets dels infants a Catalunya podeu consultar recursos com les dades del sistema de protecció a la infància de Catalunya, el Pacte per a la Infància a Catalunya o l’Observatori dels Drets de la Infància. També teniu a la vostre disposició el dossier temàtic, publicat per DIXIT l’any 2010, sobre Infants víctimes innocents d’agressions amb una selecció de publicacions, recursos web, articles i institucions per treballar i lluitar contra la violència que pateixen els infants.

 

Deixa un comentari