Grans actius: una iniciativa de voluntariat sènior

Grans actius és un projecte de voluntariat de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FFCVS) que ofereix un servei d’acompanyament a visites mèdiques a CAPs, hospitals i centres de rehabilitació per a persones afectades de malalties cròniques, amb dependència o amb alguna discapacitat. Aquest programa va posar-se en marxa el 2012 -l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu- amb l’objectiu de fomentar el voluntariat entre les persones majors de 65 anys, tot i que hi pot col·laborar qualsevol persona més gran de 18 anys de manera que es fomentin les relacions intergeneracionals i s’enforteixi la xarxa social als barris.

Funcionament del Programa

D’ençà de la seva arrencada, el programa Grans actius ja funciona amb normalitat en alguns centres de salut de Barcelona com al CAP El Clot, al CAP Ramon Turró de Poblenou, als CAPs La Marina i Carles Ribes de Zona Franca i, més recentment, al Cap Casernes, al Centre de Salut Mental d’Adults Casernes i al Centre Sociosanitari Isabel Roig del districte de Sant Andreu, entre d’altres centres.

Imatge: Web de la FCVS

El projecte es gestiona, en una primera fase, des de la FCVS juntament amb els CAPs o hospitals adherits, que són els encarregats de l’organització específica del servei, tot i que compten amb l’assessorament i el recolzament de la FCVS. Aquesta entitat també s’encarrega de seleccionar i formar un equip de voluntaris del mateix barri per fer els acompanyaments. Després d’un any, aquest equip de voluntariat es traspassa a una entitat social del barri que s’encarregarà de la seva gestió i seguiment.

Qualsevol persona adulta que sigui del mateix barri on es desenvolupi el projecte pot formar part de l’equip de voluntaris realitzant acompanyaments, només es demana disponibilitat d’un o dos matins lliures a la setmana. Els voluntaris de Grans Actius acostumen a ser persones majors de 55 anys, majoritàriament prejubilats i jubilats amb moltes ganes de fer coses. És un tipus de voluntariat idoni per a aquest col·lectiu, ja que amb la seva participació en la iniciativa poden sentir-se actius de nou i guanyar autoestima tot col·laborant en l’enfortiment del teixit social del seu entorn.

Valor social

El valor social de Grans actius és enorme, ja que aconsegueix la coordinació als barris entre els serveis socials, les àrees bàsiques de salut i els plans de desenvolupament comunitari per atendre conjuntament persones afectades per cronicitats, amb alguna discapacitat o amb dependència. A més, aquest projecte dona suport a persones grans en situacions complicades de dependència i soledat reduint el risc d’aïllament i d’exclusió social. I també suposa un respir a la càrrega física i psicològica de familiars i cuidadors.

Deixa un comentari