Apps socials al Mobile World Congress 2018

Com cada any, el sector social va tenir el seu espai al Mobile World Congress (MWC) celebrat fa una setmana a Barcelona. A través del projecte m4Social, que per segon any consecutiu va realitzar un programa d’activitats dins del MWC, es van presentar diverses aplicacions i solucions tecnològiques de marcat contingut social. Tot seguit us les expliquem:

Sport2live

Sport2live és una entitat sense ànim de lucre que fomenta la reinserció de les persones que han tingut problemes amb addiccions –com drogues, joc, alcohol, etc.-  a través de l’esport (l’any 2015 ja li vam dedicar una entrada). Ara han presentat una aplicació mòbil perquè els entrenadors puguin reportar l’assistència dels usuaris a les sessions que imparteixen. Així, els terapeutes poden fer un seguiment personalitzat dels usuaris en el programa de reinserció. I és que està demostrat que si es segueixen els entrenaments de manera continuada hi ha més possibilitats d’aconseguir els objectius i superar la situació de vulnerabilitat.

Jo també llegeixo

Es tracta d’una aplicació de suport a l’aprenentatge de la lectura per a infants amb síndrome de Down. Aquest projecte és el resultat del treball de final de grau d’una graduada de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que inspirada en les necessitats de la filla d’una amiga ha creat aquesta eina amb format multimèdia. L’aplicació es basa en el mètode de lectura ‘Troncoso’ pensat per a infants amb síndrome de Down. Fàbregas ha comptat amb el suport i l’assessorament de l’entitat Capacitats21, que ofereix una atenció integral als infants amb síndrome de Down i les famílies. L’aplicació estarà disponible al llarg d’aquest any, però ja podeu consultar la memòria del projecte, informació sobre el prototip i més documentació relacionada en aquest enllaç.

Arrels Localitzador

La Fundació Arrels ha creat una aplicació que permet a la ciutadania avisar de la presència de persones dormint al carrer. L’aplicació ‘Arrels Localitzador‘ és gratuïta i permet donar detalls, com la ubicació exacta de la persona que dorm al carrer, si és home o dona, si està sola o en grup, si es troba en un caixer, un portal o altre tipus d’espai o si té animals. Amb aquesta informació els equips de carrer d’Arrels poden millorar l’atenció a les persones que dormen als carrers de Barcelona. L’objectiu és comptar amb la participació de la ciutadania per conèixer quin és l’estat de la situació i així traçar polítiques i accions per combatre-la i fer possible #ningúdormintalcarrer.

L’app de l’Associació Sant Tomàs

L’Associació Sant Tomàs és una entitat sense ànim de lucre que treballa, conjuntament amb les administracions i altres entitats publiques i privades, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca d’Osona. L’entitat ha creat recentment una aplicació que permet publicar les noves demandes de voluntariat, donar-se d’alta com a voluntari i apuntar-se a les diferents ofertes. També permet informar-se de les darreres notícies i fer donatius. L’aplicació està disponible tant per Android com per iOS.

Suara Cooperativa

L’entitat Suara Cooperativa va aprofitar el MWC per explicar la comunitat virtual que desenvolupa, així com l’aposta de l’organització per la innovació social i el desplegament de la tecnologia en la prestació dels serveis d’atenció a les persones. També van presentar l’aplicació ‘Young’: un projecte, en fase de desenvolupament, per millorar la participació i implicació dels joves en les activitats de la comunitat. L’aplicació vol donar resposta a la necessitat de crear nous canals de comunicació que connectin els interessos dels joves amb els recursos que tenen al seu entorn per crear activitats i esdeveniments. El projecte va quedar finalista a la secció d’Inclusió Social de l’SmartCATChallenge.

Mefacilyta

Es tracta d’una eina digital de la Fundació Vodafone per crear i compartir continguts multimèdia personalitzats, dirigida especialment a persones amb necessitats de suport, com persones amb discapacitat intel·lectual, persones grans o persones amb paràlisi cerebral. El projecte també incorpora una aplicació que dona recolzament als usuaris en activitats diverses com fer la llista de la compra, recordar cites de la feina  o anar a l’hospital. Hi ha persones i entitats que ja utilitzen aquesta aplicació que per al seu disseny ha comptat amb la participació de diverses entitats, com la Confederació Plena Inclusión, a la que pertany la fundació AMPANS, o Down España.

Els congressos alternatius

Per acabar aquesta entrada sobre el contingut social al MWC 2018 no ens podem oblidar de dues cites que també van tenir lloc a la capital catalana amb les tecnologies de la informació aplicades al sector social com a protagonistes:

– El Mobile Social Congress ja és el tercer any que se celebra a càrrec de l’entitat Setem, i enguany també va proposar un programa i un espai de trobada i de reflexió ciutadana sobre el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació sense impactes socials ni ambientals. D’entre les activitats celebrades destaquem la Restart Party en la que, en clau de reciclatge, un equip de reparadores i reparadors van ajudar els usuaris a allargar la vida dels dispositius electrònics espatllats; o la participació en el congrés de Som Connexió, una operadora de telefonia i internet que funciona com una cooperativa d’usuaris.

-El III Congrés de Sobirania Tecnològica va tenir lloc a Barcelona el 3 de març i va estar centrat en l’empoderament col·lectiu per aconseguir que les millores tecnològiques puguin satisfer les necessitats socials per viure millor respectant el medi ambient. L’acte va estar organitzat pel Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica, que defensa que la sobirania tecnològica passa per tenir els coneixements i la capacitat per decidir sobre la tecnologia i, per això, és bàsic el fet de poder accedir i compartir un programari lliure de llicències.

 

2 Comments Add yours

Deixa un comentari