Reciclatge social dels materials del Mobile World Congress

Després de la celebració del Mobile World Congress 2018 (MWC) l’ona expansiva informativa encara dura: aplicacions, solucions tecnològiques, nous models, prototips, etc. Però en aquesta entrada de blog ens centrarem en coses més tangibles: què passa amb els mobles, taules, moquetes i altres objectes i materials de construcció un cop acabat el congrés? La resposta la teniu a Donation Room, un projecte endegat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, juntament amb l’organització del MWC i Fira de Barcelona, per reutilitzar els materials utilitzats durant el congrés i destinar-los a projectes socials i culturals de les dues ciutats.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa mediambiental de GSMA, l’empresa organitzadora del MWC, i un altre dels objectius és reduir l’impacte del Mobile en el medi ambient i minimitzar les emissions de carboni durant els dies que dura el congrés.

Dimensió social de la iniciativa

A més, en el procés de recollida i distribució del material, es generen 14 llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat, a través del conveni amb la Fundació Formació i Treball, encarregada de la recollida dels excedents. Una part del material es destina a persones i famílies en situació de risc, mitjançant programes d’entrega social o bé distribuït per la xarxa de botigues “Botiga Amiga” d’aquesta fundació. Els ingressos d’aquests comerços es destinen a mantenir la sostenibilitat econòmica dels programes de formació i ocupació que ofereix la fundació, així com mantenir els llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social.

Imatge: web de l’Ajuntament de Barcelona

Armaris, bancs, butaques, cadires, mostradors, sofàs, taules, plantes, cortines, moquetes, lones, fustes, metacrilat, aïllants, palets, pintures, portes i prestatgeries són alguns dels materials i elements que, gràcies al projecte, es distribueixen entre diferents entitats socials i culturals de L’Hospitalet i Barcelona com la Fundació Formació i Treball, Can Batlló, la Fundació d’Entitats de Festes Majors de Sants, la Fundació d’Entitats de la Festa Major de Gràcia o La Nau i Pont Solidari, que també reparteixen a altres associacions.

Xifres

El 2016, primer any de funcionament del projecte, es van recollir 9 tones: 6 de material de construcció i 3 de mobiliari i altres elements. En la segona edició es va millorar tant el coneixement per part dels participants al MWC, com la coordinació i l’encaix de l’activitat de recollida i distribució en el desmuntatge del congrés. Per això es va aconseguir incrementar el material recollit fins a les 32,5 tones: 19,3 de material de construcció i 13,2 de mobles i altres. Les xifres de la recollida de material d’enguany encara no s’han fet oficials, però s’espera que siguin encara millor que les de l’any passat.

Reciclar mòbils

I acabem aquesta entrada amb una iniciativa d’Oxfam Intermón per reciclar els telèfons mòbils que ja no s’utilitzen i convertir-los en ajuda al desenvolupament. L’impacte d’aquest projecte és doble, ja que amb els telèfons reutilitzats es redueix la demanda de components com el coltan, un mineral que degrada ecosistemes i genera conflictes armats a la República Democràtica del Congo.

Deixa un comentari