Aquest 2018 se celebra el centenari del naixement del filòsof i teòleg català Raimon Panikkar. La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona col·laboren per posar en valor el llegat intercultural i interreligiós del pensador. A més, diverses entitats i institucions del món de la cultura i del diàleg intercultural i interreligiós s’han afegit a aquesta commemoració.
Qui va ser Raimon Panikkar?
Va néixer a Barcelona el 2 de novembre de 1918 en el sí d’una família de mare catalana (i catòlica) i pare indi (i hindú). El llegat del seu pensament i la seva obra han convertit Panikkar en una de les figures més importants del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. El filòsof català va esdevenir un referent internacional en hinduisme i budisme, mística i espiritualitat, filosofia, ciència i religió, mite, cultura de la pau, entre d’altres disciplines.
La seva vida va transcórrer a cavall entre Catalunya, la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara i Varaṇāsī, ciutat d’una de les zones més pobres de la Índia. El 1946 va ser ordenat sacerdot catòlic per l’Opus Dei, organització de la qual va ser expulsat el 1966. Trepitja l’Índia per primer cop l’any 1954 i com a píndola del que va representar el país per ell i el seu pensament, només cal recordar les seves paraules: “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià.”
El tarannà interdisciplinari el va acompanyar tota la vida. Com a estudiant va obtenir tres doctorats: en Filosofia (Universitat de Madrid, 1946), en Ciències, especialitat de Química (Universitat de Madrid, 1958) i en Teologia (Universitat Laterana de Roma, 1961). I entre els doctorats honoris causa de què va ser mereixedor destaca el de la Universitat d’Urbino, l’any 2005, en Sociologia.
Raimon Panikkar a Can Feló, la seva residència a Tavertet, el 1980 (font: http://www.anyraimonpanikkar.cat)
Als anys vuitanta s’instal·la a Tavertet (Osona), on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar) i on va morir el 2010. El seu llegat consta de vuitanta llibres, escrits originàriament en sis llengües (anglès, italià, alemany, francès, a més del català matern i del castellà que parlava amb el seu pare), editades en més d’una dotzena d’idiomes. El sacerdot, filòsof i teòleg va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.
Activitats durant tot l’any
Durant l’any seran moltes les activitats que es relacionaran amb la figura del pensador: exposicions, conferències, debats, materials pedagògics, i també una activitat emmarcada en el Festival Grec, entre d’altres. Podeu consultar totes les activitats a l’apartat ‘agenda’ del web www.anyraimonpanikkar.cat, on també hi trobareu més informació sobre l’obra i el pensament del filòsof català. A més, podeu seguir les activitats relacionades amb l’any Panikkar al compte de Twitter @anypanikkar.
A més, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Tavertet organitzaran unes jornades a la població osonenca. També cal destacar nombroses iniciatives privades com els cicles i les jornades de la Fundació Joan Maragall, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut d’Humanitats de Barcelona, la Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona, l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, l’Associació Xarxa de Manresa o el grup Vivarium Minorisa de Manresa, entre d’altres.