Projecte dels Mossos per ajudar les persones amb discapacitat intel·lectual a prevenir i detectar abusos

Les persones amb discapacitat intel·lectual són un col·lectiu d’especial vulnerabilitat i, per aquest motiu, poden ser víctimes d’abusos o delictes. Per tal d’evitar-ho, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un projecte de prevenció que consisteix en assessorar les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (PDID) perquè siguin capaces de detectar possibles situacions d’abús i prenguin la determinació de denunciar-ho.

El projecte, portat a terme en col·laboració amb l’entitat DINCAT (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down, consisteix en uns tallers adreçats al col·lectiu PDID que s’impartiran arreu del territori català per agents dels Mossos amb el sistema ROA (reflexió, oferiment i aplicació). La iniciativa també inclou diverses guies il·lustrades que descriuen casos pràctics per detectar diferents abusos i preveu la difusió de vídeos en xarxes socials encaminats a la prevenció i adreçats tant a aquest col·lectiu com al seu entorn.

L’objectiu d’aquest projecte pioner a l’àmbit europeu és ensenyar a les víctimes com actuar i apoderar-les a denunciar perquè a causa de la seva situació de discapacitat pot ser que no detectin què és un abús o no ser conscients que n’estan sent víctimes. Alguns dels abusos que poden patir són físics, sexuals, psicològics, econòmics, relacionats amb l’ús de les tecnologies o, fins i tot, delictes d’odi i discriminació, sent les dones, els menors i les persones grans els més vulnerables i exposats a partir-ne.

Els agents que participen en el projecte, uns 400 en total, estan formats per tenir els coneixements i els recursos adequats per atendre i interactuar amb les persones amb discapacitat intel·lectual i entendre les seves necessitats de comprensió i comunicació. Els agents participants són principalment dels Grups d’Atenció a la Víctima, especialitzats en col·lectius diversos i vulnerables, juntament amb agents de les Oficines de Relacions amb la Comunitat.

El 2017 els Mossos d’Esquadra van rebre 94 denúncies per abús i agressions sexuals a persones amb discapacitat, el que suposa un 5,2% del total, de les quals el 87% de les víctimes van ser dones i el 31% menors d’edat.

Èxit en els tallers pilot

Les dues primeres proves pilot -realitzades a El Prat de Llobregat i a Cerdanyola del Vallès- van permetre detectar dos casos de possible abús. Cal tenir en compte que els tallers no només són informatius, sinó que permeten que les persones amb discapacitat perdin la por i la inseguretat on, a part de disposar d’eines de prevenció, puguin aprendre a identificar si pateixen abusos o si n’han patit amb anterioritat.

Vídeos dels Mossos d’Esquadra sobre el projecte:

L’abús sexual

L’abús econòmic

Consells adreçats al col·lectiu PDID

Presentació del projecte (Periscope)

 

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari