Sant Jordi 2018

Ja tenim la diada de Sant Jordi a tocar i, com cada any, arreu de Catalunya s’han organitzat multitud d’esdeveniments i activitats per celebrar-ho. Al blog de DIXIT us suggerim algunes d’aquestes propostes culturals i també d’altres de caràcter més social:

Dossier temàtic Sant Jordi 2018

Per obrir aquesta entrada no hi ha res millor que recomanar llibres. Al dossier temàtic que des de DIXIT hem publicat amb motiu de Sant Jordi trobareu una selecció d’assaigs, narrativa i contes infantils i juvenils de temàtica social que podeu trobar aquests dies a les llibreries catalanes.  El dossier també inclou una tria de recursos relacionats amb el món de la cultura.

#SantJordialcarrer

Aquest any la Generalitat de Catalunya vol donar a conèixer la diada al món d’una altra manera. Es tracta de fer fotografies i vídeos fetes per vosaltres que estiguin relacionades amb Sant Jordi i la seva Diada i que les compartiu amb l’etiqueta #SantJordialcarrer a la xarxa. Amb tot el material publicat a Twitter i Instagram se’n farà un àlbum digital a Storify.

Revetlla de Sant Jordi

Un any més, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura posa en marxa la Revetlla de Sant Jordi, i amb aquesta ja arriba a les 6 edicions. Es tracta d’una jornada festiva i participativa, que enguany se celebrarà el 20 d’abril, amb activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques.

En l’edició anterior van participar 7.500 persones a les 214 activitats organitzades per 138 biblioteques d’arreu de Catalunya. Per conèixer el programa o veure vídeos d’anteriors edicions podeu fer-ho en el següent enllaç.

La nit del Drac, homenatges literaris

“És en la sang del drac que es nodreixen les roses de Sant Jordi. És en la sang del drac on beu la paraula viva de qui escriu”. Són paraules de Maria-Mercè Marçal que il·lustren el drac de Sant Jordi com una figura literària. Aquesta imatge servirà com a fil conductor la nit del 22 d’abril per homenatjar la pròpia escriptora i altres escriptors catalans que aquest any també celebren aniversari com: Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés i Maria Aurèlia Capmany.

La nit del Drac, organitzada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, serà una trobada on la ciutadania podrà gaudir d’un espectacle literari per sentir les paraules dels escriptors homenatjats.

A aquests i a altres autors, que enguany compleixen cinquantenaris o múltiples de la mort o del naixement, el Departament de Cultura de la Generalitat ha dedicat aquest espai.

Sant Jordi al Raval, 15a edició

Des de fa més de deu anys, a la Rambla del Raval de Barcelona se celebra una diada de Sant Jordi amb l’objectiu de reforçar els espais de convivència intercultural que hi ha al barri. Aquesta jornada s’ha convertit en una celebració de caire reivindicatiu de la diversitat, la interculturalitat i la convivència, en la qual es ressalten els valors culturals i literaris de Catalunya i de la resta del món.

Els veïns i veïnes podran gaudir de diverses activitats en dos espais: a dins de la carpa, on podran comprar roses, llibres, productes artesans relacionats amb la diada, intercanvi de llibres, lectura de contes o tallers infantils. I als escenaris hi trobaran lectura de poemes, cant coral, cançons i balls tradicionals, entre d’altres. Al web de la Fundació Tot Raval podeu consultar l’agenda d’activitats. També destaquem la participació del Memorial Democràtic, que participarà amb un espai a la carpa on hi haurà l’àlbum il·lustrat ‘Elna, la Maternitat’ i d’altres llibres de memòria històrica.

Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot!

El concurs d’enguany de Twitter de l’Optimot, s’afegeix a la commemoració de la figura i l’obra de Pompeu Fabra en l’any de la celebració dels 150 anys del seu naixement i dels 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Ja podeu escriure els vostres microrelats sobre la vida i obra de Pompeu Fabra. Les històries han de contenir el nom de Fabra o algun derivat de l’antropònim correctament format: fabrià, prefabrià, postfabrià…

Llibre, rosa i la Grossa

Torna per segona vegada la Grossa per Sant Jordi, el sorteig que se celebrarà el 27 d’abril i on es repartiran més de 6 milions d’euros en premis. La campanya de la Loteria de Catalunya d’enguany vol destacar la passió que desperta el fet de rebre el bitllet de la Grossa com un regal juntament amb el llibre i la rosa.

La primera edició va donar més de 5 milions en premis que es van repartir per tot Catalunya. Els beneficis es van destinar al Pla de refugiats de Catalunya, entre altres projectes socials.

El mercat social

I una altra manera de regalar solidaritat és a través del mercat social, on hi ha una gran varietat d’objectes relacionats amb la diada de Sant Jordi per regalar. Aquesta és una iniciativa de la Federació Catalana de Voluntariat Social que permet la difusió i compra en línia de productes i serveis d’entitats. Les entitats que ofereixen els seus productes i serveis treballen principalment per desenvolupar projectes per millorar la qualitat de vida d’infants, joves, gent gran, persones amb malalties, etc. i per promoure activament la inserció social i laboral dels col·lectius més vulnerables.

#TotsSomLlegenda

Una princesa cavallera, un Sant Jordi sense armadura, un drac amb carnet de família nombrosa i un drac queen. Amb aquestes versions alternatives de la llegenda de Sant Jordi la Fundació IReS explica històries de superació de desigualtats i vulnerabilitat social. Amb la campanya solidària “Una rosa per una causa”, i sota el lema #TotsSomLlegenda, l’entitat reivindica que tothom pot reescriure la seva història i convertir-la en una llegenda de superació. Al web de la campanya trobareu relats curts d’aquests personatges, que expliquen històries de superació de desigualtats i vulnerabilitat social.

Roses contra l’oblit

Per Sant Jordi, l’entitat Amics de la Gent Gran convoca més de 1.500 persones voluntàries de l’entitat perquè portin una rosa natural i un llibre a les persones grans que ja acompanyen durant tot l’any. L’acte tindrà lloc a 11 ciutats i territoris de Catalunya on l’entitat desenvolupa la seva acció social i s’emmarca en la campanya #RosesContraloblit, que vol promoure que totes les persones grans soles rebin una rosa per Sant Jordi. A més l’entitat posa a la venda 17.500 exemplars de roses solidàries, símbol que no oblidem a les persones grans. La recaptació anirà destinada íntegrament a programes d’acompanyament a persones grans que viuen en soledat.

Amb la campanya també es vol potenciar una imatge positiva de la vellesa. Com diuen els Amics de la Gent Gran, la singularitat de les persones es manté intacta malgrat el pas del temps. Per això, emmarcada també en la diada de Sant Jordi, l’entitat ha posat en marxa la campanya #granisingular.

#Booksandroses

I per acabar, us recomanem el web booksandroses.cat, en el que trobareu les celebracions de Sant Jordi que es fan arreu del món. El web conté un mapa interactiu amb les festes de Sant Jordi a llocs tant distants cultural i geogràficament com Osaka (Japó) o Santiago de Xile. L’any passat es van celebrar 162 esdeveniments a 100 ciutats d’arreu del planeta. #Booksandroses és una iniciativa de l’Agencia Catalana de Turisme per internacionalitzar la diada.

 

Leave a Reply