25 anys de Pallassos Sense Fronteres

L’entitat Pallassos Sense Fronteres arriba enguany als 25 anys de trajectòria, període en el que han fet riure a més de 2 milions de persones afectades per conflictes bèl·lics o catàstrofes naturals arreu del món, i a infants i a adults en situació de vulnerabilitat social a casa nostra. En aquest temps els pallassos i pallasses de l’entitat han viatjat a prop de 100 països en 450 expedicions, realitzant un total de més de 7.000 actuacions.

On va començar tot?

El Nadal de 1992 un grup d’alumnes de l’escola Projecte de Barcelona va contactar amb el pallasso Tortell Poltrona per demanar-li si podia viatjar a Croàcia per fer riure els infants refugiats de guerra de la localitat de Veli Joze amb qui mantenien correspondència telemàtica. El clown català es va engrescar amb la idea i, acompanyat pel seu Circ Cric, va creuar Europa per carretera fins a la ciutat croata en plena zona en conflicte dels Balcans. Allà van fer la primera actuació internacional solidària. Era el 26 de febrer de 1993 i gràcies a la petició d’aquests escolars, que també van recaptar diners per pagar el viatge, va néixer Pallassos sense Fronteres.

Celebracions

La localitat vallesana de Sant Esteve de Palautordera, seu del Circ Cric, acollirà les activitats que l’entitat ha organitzat aquest mes per celebrar aquest 25è aniversari. El 18 de maig tindrà lloc un acte en el que es farà balanç de la feina feta durant tots aquests anys.

I el 19 de maig, el Circ Cric ha preparat un esdeveniment on es recrearan les expedicions de Pallassos Sense Fronteres amb els mateixos números que han fet riure milers de persones als països on han viatjat. Més de 50 artistes mostraran els espectacles que han realitzat en zones conflictives del Líban, Colòmbia o Bòsnia, entre d’altres. Hi ha més informació sobre aquesta activitat al web del Circ Cric.

Pallassos: el món us necessita

La tasca de Pallassos Sense Fronteres té un gran valor social i humanitari, ja que s’encarreguen de donar suport emocional a la població afectada per conflictes o catàstrofes. L’acció humanitària precisa sempre d’un component de suport psicològic i emocional, no només individual sinó col·lectiu. Per a la població afectada és important riure i ser conscient que els altres també ho fan, ja que això és un senyal de permanència i de resistència davant l’adversitat que enforteix els processos de resiliència.

Entre d’altres punts rellevants de la seva tasca, destaquen la creació d’un espai intergeneracional, normalment ofegat en aquests contextos, on adults i petits es retroben en un ambient d’oci i diversió; la creació de ponts entre pobles enfrontats, ja sigui treballant en una mateixa gira en dues poblacions o fins i tot unint nens i nenes de comunitats en conflicte (israelians i palestins, albanesos i serbis, etc.); o crear espectacles on la dona és protagonista, amb pallasses, acròbates o malabaristes, fet que genera un missatge d’igualtat i justícia social i alhora redescobreix en les nenes l’humor femení i el seu simbolisme.

Finalment, cal destacar que Pallassos Sense Fronteres forma part de les 15 seccions que conformem la federació internacional Clowns Without Borders.

Deixa un comentari