Campanya #AturemRumors

La #XarxaBCNAntirumors ha posat en marxa la campanya #AturemRumors per donar resposta a l’augment de discursos populistes i racistes que alimenten els rumors, reforcen els estereotips i fomenten la por i la desconfiança a les xarxes socials i entre els veïns i veïnes de Barcelona.

Objectius

Aquesta campanya vol augmentar i millorar la capacitat d’incidència de la xarxa, construint nous relats o narratives des de la perspectiva de la no discriminació i apel·lant als drets de les persones, per desactivar els rumors i estereotips que afecten la convivència intercultural a la capital catalana. Per això, els principals objectius són:

– Situar els rumors en una esfera més pública, explicant l’origen i per què és important lluitar contra els rumors i estereotips tenint en compte els efectes discriminatoris sobre les persones i col·lectius de diversos orígens i contexts culturals que viuen a Barcelona.

– Buscar i promoure el posicionament de la ciutadania barcelonina mitjançant l’adhesió al Manifest #AturemRumors.

– Visibilitzar la Xarxa BCN Antirumors com a un recurs on les entitats i persones a títol individual poden adreçar-se per a participar i trobar suport, eines de sensibilització i recursos formatius per aturar els rumors.

Els rumors en dades

Durant el 2017, segons l’Oficina per la No Discriminació, gairebé el 39% de les persones ateses -en total 91- van presentar queixes relacionades amb el racisme o la xenofòbia, SOS Racisme va atendre 213 situacions noves de racisme i se’n van denunciar gairebé un centenar. D’altra banda, un informe del Ministeri de l’Interior, recull que al llarg de l’any 2016 es van registrar 211 delictes d’odi a Barcelona. Malgrat els esforços de la ciutadania, la xenofòbia, malauradament, és present en diversos àmbits de la vida pública: als centres educatius, jutjats, a les actuacions policials, a les empreses o al carrer. I aquestes actituds, sovint, adquireixen connotacions racistes, un símptoma preocupant que necessita iniciatives com aquesta que compten amb el suport d’un gran número d’entitats, administracions i de bona part de la ciutadania.

Xarxa BCN Antirumors

La xarxa antirumors de l’Ajuntament de Barcelona va posar-se en funcionament l’any 2010 i des d’aleshores treballa en col·laboració amb persones, associacions, entitats, equipaments, programes i serveis municipals amb l’objectiu d’eliminar els rumors, els estereotips i les discriminacions que dificulten la convivència a la ciutat. L’octubre de 2016 ja vam dedicar-li una entrada en aquest blog.

Accions de sensibilització

I, finalment, també destaquem aquesta pàgina del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies on trobareu diferents accions de sensibilització en matèria d’immigració: campanyes, exposicions i altres materials didàctics per desmuntar mites i tòpics associats a les persones immigrants.

Deixa un comentari