La cooperativa Gedi, entitat orientada a la iniciativa social que compta amb el suport de la Fundació “la Caixa”, desenvolupen La Ràdio social La Clau a Manresa, destinada a adolescents en risc de fracàs escolar amb la voluntat d’oferir-los una eina educativa i integradora.
Joves de 3er i 4t d’ESO són els encarregats de conduir la ràdio. Són alumnes de la Unitat d’Escolaritat Compartida (UEC) La Clau de Manresa, que està gestionada per Gedi i en la que s’inscriuen els instituts de la comarca del Bages. Les UEC són un espai alternatiu pels adolescents que presenten males conductes i dificultats d’adaptació al ritme escolar, on se’ls ajuda a graduar-se amb continguts d’acord a les seves necessitats i interessos.
Periodisme, inserció social i educació
La ràdio social és una eina potencialment didàctica perquè els permet treballar diverses habilitats motivades per la inquietud periodística, combinant periodisme, inserció social i educació. Com a objectius específics els permet conèixer la importància de la comunicació com a eina relacional i el seu paper a la nostra societat; les virtuts i amenaces de les eines de comunicació i les xarxes socials; les teories de la comunicació i la ràdio, i els diferents formats periodístics. Pel que fa a la llengua, hi treballen aspectes com la lectura, l’escriptura i l’expressió oral -habilitats per parlar en públic, capacitat d’expressió, etc.-, així com l’escolta activa.
Les tasques desenvolupades per a la realització dels formats radiofònics els permet aprofundir en tots els aspectes curriculars i desenvolupar tasques de cerca de fonts, corroborar i sintetitzar informació. Els alumnes trien els temes a tractar, dels quals han de formar-se prèviament, i decideixen els formats amb els quals s’aprofundirà cada contingut. Hi realitzen espais informatius, ràdio-fórmules, tertúlies, retransmissions i d’altres d’acord a l’actualitat, com per exemple informar per mitjà d’un reportatge sobre les activitats lúdiques que s’han deixat de celebrar al barri. És, en definitiva, un espai de reflexió per als joves participants i els permet potenciar aspectes com la integració, l’empatia i la responsabilitat social. Fins i tot per a alguns joves ha estat una oportunitat per descobrir el seu potencial.
Les emissions, iniciades aquest 2018, es realitzen quatre cops a la setmana a càrrec de diversos grups d’alumnes. Compten amb diverses plataformes en línia que ells mateixos gestionen: una pàgina web, una plataforma d’àudio i un compte d’Instagram.
El projecte, que encara es troba en una fase molt inicial, esta sent una experiència molt positiva. Tot i ser pensat inicialment com a eina educativa a la UEC, pretén convertir-se en un mitjà de comunicació generalista de referència al barri de la Font dels Capellans de Manresa esdevenint una plataforma d’inclusió social per a persones en risc d’exclusió.
Iniciatives com aquesta ens permet encara ilusionar-nos i valorar que hi ha posibilitats a sortir dels paràmetres protoloritzats establerts normalitzadors i estigmatitzadors. Donem-los la paraula als protagonistes.