Diccionario Fácil: una eina transversal d’inclusió social

El Diccionario Fácil és una eina que recull paraules, expressions lingüístiques, esdeveniments històrics i altres termes en llengua castellana amb la singularitat que segueix les pautes de lectura fàcil. Aquest recurs està adreçat a tothom qui té dificultats de comprensió lectora i que necessita una definició alternativa de paraules complicades o poc comuns.

El projecte està impulsat per l’entitat Plena Inclusión Madrid, que és la federació d’organitzacions de persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament de la Comunitat de Madrid. L’objectiu és representar el moviment associatiu de la discapacitat intel·lectual en aquesta comunitat autònoma oferint serveis, defensant drets i esdevenint un agent de canvi social.

Aquest recurs va néixer el 2017 amb prop de 1.200 termes, però es tracta d’un projecte amb continuïtat i actualment ja compta amb 1.579 definicions. Si voleu més informació sobre aquesta iniciativa podeu consultar l’article que hi va dedicar el número 86 de la revista Integración de la Federación de Implantados Cocleares, publicada el passat mes d’abril i disponible a DIXIT.

Lectura fàcil

La lectura fàcil és una tècnica de redacció i d’adaptació del contingut d’un document per fer-lo accessible per a qualsevol persona amb dificultats de comprensió lectora. Aquest diccionari representa una eina transversal d’inclusió social perquè dona accés a persones i col·lectius diversos a una font de coneixement i de cultura. El ventall és extens: persones amb discapacitat intel·lectual, amb dislèxia, sordes, gent gran amb deteriorament cognitiu, infants i adults amb trastorns d’hiperactivitat i dèficit d’atenció, persones nouvingudes, persones amb un baix nivell d’alfabetització, entre d’altres.

Si voleu ampliar la informació sobre la lectura fàcil, amb recursos, publicacions o llocs webs especialitzats, recordeu que des de DIXIT vam dedicar-hi un dossier temàtic el 2016. I, més recentment, vam publicar un dossier sobre llibres i biblioteques inclusius amb editorials i entitats que han optat per publicar llibres adaptats en formats diversos per tal de donar resposta a les diferents necessitats lectores i formatives amb l’objectiu de promoure la inclusió social i l’accessibilitat informativa i formativa.

Treball en equip

Per al correcte funcionament del diccionari és necessari que hi col·laborin tres rols professionals determinats: adaptadors, validadors i lingüistes, que es coordinen en un procés que compta amb fins a tres validacions diferents, dues per part de grups d’experts en fer adaptacions de textos a lectura fàcil i una per part d’un equip de lingüistes de la FundéuBBVA, una de les entitats col·laboradores en el projecte que rep assessorament de la Real Academia Española. En tot aquest procés cal destacar la feina que fan les persones amb discapacitat intel·lectual amb un paper destacat en el procés de validació.

Cada terme del diccionari recull com a màxim 3 dels seus possibles significats i pot incorporar una imatge de suport visual, així com un exemple del seu ús. L’usuari pot valorar el terme descrit del l’1 al 5 i enviar un missatge amb suggeriments de millora. El diccionari també inclou un llistat de termes de nova incorporació així com un rànquing de les paraules més ben valorades.

Més informació i recursos

La Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació i Habilitació (UTAC), ofereix assessorament i recursos per a persones amb discapacitat motriu que requereixen formes augmentatives i alternatives de comunicació i tecnologies de suport per a l’accés a l’ordinador, el joc adaptat, el control de l’entorn i la mobilitat assistida. També podeu consultar el dossier temàtic de DIXIT dedicat a les tècniques augmentatives de comunicació.

I, per acabar, us recordem una entrada de blog del desembre passat en la qual us informàvem sobre el Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana en línia (LSC), un projecte de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura que compta amb l’assessorament de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), que inclou vídeos amb els conceptes i paraules més habituals la LSC.

Deixa un comentari