30è aniversari de la Fundació Quatre Vents

La Fundació Quatre Vents porta tres dècades treballant per facilitar una atenció global i socioeducativa a la infància, la família i la dona sense recursos i en situació de vulnerabilitat. En tots aquests anys ha posat en marxa diferents projectes i serveis multidisciplinaris destinats a tenir cura d’aquests col·lectius amb la voluntat de cobrir-los les necessitats bàsiques afectives i socials per tal que aconsegueixin una vida digna, autònoma i de plena integració laboral i social. En aquesta entrada de blog fem un repàs dels seus 30 anys de vida i de les activitats que han preparat amb motiu de l’aniversari.

Història i projectes

El 1987 la Fundació Quatre Vents inicia la seva activitat sota la cobertura legal de la  Fundació Sant Pere Claver. Durant els primers anys se centra en donar resposta a la precària situació dels fills i filles de les dones que exercien la prostitució al barri del Raval. En aquella època la fundació ja es va posar com a principal objectiu la implicació i el compromís de la família en l’atenció i la cura dels fills.

A començament dels 90 hi ha una creixent demanda de places i la fundació s’ha d’adaptar a les necessitats reals dels infants i la família, això fa que l’horari d’atenció passi a ser de 24h de dilluns a dissabte. A més, la cessió d’un local al carrer Sant Pau per part de l’Ajuntament de Barcelona va afavorir l’ampliació projecte. Al llarg de la dècada es van consolidar diverses iniciatives com: un pis d’acollida per dones amb fills sense recursos econòmics ni habitatge, un espai materno-infantil, o l’obertura del Menjador Quatre Vents per infants que no estaven al centre.

El 2003 el projecte deixa d’estar sota l’aixopluc de la Fundació Sant Pere Claver i neix de manera legal la Fundació Quatre Vents. A partir d’aleshores entra en funcionament el Servei d’Atenció d’Infants i Famílies (SAIF), i el Servei d’Atenció per a la Integració Social Progressiva de la Família en situació d’exclusió social NOU HORITZÓ. El primer és un espai on es procura millorar les  situacions familiars, en coordinació amb els Serveis i Entitats Socials derivants, mentre que el segon té la finalitat d’integrar progressivament en la societat a les persones sense recursos i amb mancances econòmiques, especialment dones amb fills/es.

A partir de l’any 2007 la fundació ha anat desenvolupant altres projectes dins de l’àmbit de l’atenció a la família i els infants com: Compartim el joc, un espai d’oci obert al barri del Raval per que a mares i pares puguin jugar amb els seus fills; la Llar de recuperació, un servei que acull infants malalts creat amb l’objectiu que les mares sense xarxa familiar ni social puguin continuar treballant mentre el seu fill es atès adequadament; o el Projecte Alba, que pretén oferir una ajuda econòmica mensual a dones amb fills menors de 3 anys, sense recursos econòmics i sense accés a cap tipus de prestació, a canvi de la seva participació diària en formació i activitats amb els fills.

Imatge: Web de la Fundació Quatre Vents

Agenda d’activitats del 30è aniversari

Els actes previstos per la celebració del 30è aniversari són:

– Market solidari 4Vents: la seu de la fundació obrirà les portes als ciutadans per a que pugin comprar tot tipus de productes a preus reduïts com roba nova i de segona mà, complements, quadres o escultures. Els fons recaptats es destinaran a seguir finançant els projectes de la fundació.

Durant el 27, 28 i 29 de juny els visitants també tindran accés a jornades de portes obertes per poder informar-se dels diferents projectes de la fundació.

– Concert Solidari Gospel Jazzing – The Gospel Viu Choir: El 28 de setembre la Basílica de Santa María del Pi acollirà una nit de gospel amb l’objectiu de recaptar fons.

– Jornada Formativa de sensibilització pobresa/dignitat: aquesta activitat està prevista per a la tardor d’enguany però encara no hi ha data disponible.

Per a més informació sobre les diferents activitats, així com dels diferents projectes que té en marxa, podeu consultar el seu web i el compte de Twitter.

 

 

Deixa un comentari