L’acte de menjar és generalment una acció satisfactòria i el tipus d’alimentació que seguim ens defineix com a persones perquè hi influeixen factors tan importants com la nostra cultura, tradició, educació o, fins i tot, la religió. Però per a determinats col·lectius l’alimentació pot suposar un maldecap si no es tenen els coneixements o els suports necessaris en l’elaboració dels menús.
El Departament de Salut indica que una alimentació és saludable quan és completa, equilibrada, sostenible, assequible, harmònica, segura i adaptada al comensal. En aquesta entrada de blog ens fixarem en aquesta última característica per parlar sobre l’alimentació saludable segons el col·lectiu de persones a qui s’adreça.
Àpats en família
Àpats en Família és un programa d’orientació educativa, elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ofereix eines en la qüestió alimentària des de la perspectiva nutricional, relacional i econòmica basada en els principis de la criança positiva.
La família és l’entorn on s’adquireixen la majoria de les conductes que, més tard, acabaran beneficiant els fills i les filles en el procés de creixement. En aquest sentit hi ha pràctiques que afavoreixen l’aprenentatge d’unes competències saludables i que ajuden i predisposen els infants a tenir una actitud més responsable i adequada en la seva nutrició i el seu estat físic.
Una alimentació saludable és important en totes les etapes de la vida, però n’hi ha dues en què encara ho és més: durant els primers anys de vida i quan entrem en la tercera edat.
L’alimentació durant la infància
El Departament de Salut posa a l’abast de pares, mares i famílies un seguit de recursos, consells i recomanacions per a que els infants puguin gaudir d’una alimentació saludable des del primer dia de vida. En l’apartat d’alimentació infantil del web del departament dedicat a l’alimentació saludable hi trobareu tots els enllaços, dels quals destaquem:
– Recomanacions per a l’alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys)
– L’alimentació saludable a l’etapa escolar
– Millorem els esmorzars i berenars dels infants
L’alimentació en la gent gran
Salut també ofereix un manual de Recomanacions d’alimentació i activitat física per a centres d’acolliment residencial per a persones grans amb consells sobre alimentació i activitat física que facilitin el manteniment o la millora de la salut de les persones grans en l’entorn de les institucions, en el marc de desenvolupament de les polítiques d’envelliment actiu.
I ara que som en ple estiu, no volem deixar passar l’ocasió per recordar-vos el decàleg elaborat per l’Agència de Salut Publica de Catalunya amb consells d’una bona hidratació per a les persones grans. La mateixa entitat també ofereix 10 recomanacions per alimentar-se bé i envellir amb salut.
Disfàgia i triturats
A l’hora d’elaborar els menús, cal tenir en compte aspectes que afecten la manera de menjar d’algunes persones. Com per exemple la disfàgia, un trastorn que dificulta o impedeix el pas dels aliments sòlids o líquids de la boca fins a l’estómac. Aquest trastorn es produeix per una deficiència en qualsevol de les fases del procés de deglució. Tot i que pot aparèixer a qualsevol edat, és més comú en gent gran o en persones afectades de problemes neurològics, com ara l’Alzheimer, malaltia de Parkison, esclerosi lateral amiotròfica (ELA), accident vascular cerebral o el traumatisme cranioencefàlic.
En l’alimentació de persones d’aquests col·lectius, pateixin o no disfàgia, pren especial rellevància un mètode de preparació dels aliments, ja siguin cuinats o crus: els triturats. En aquest sentit hi ha la Guia pràctica de gastronomia triturada elaborada per la Fundació Alícia amb el suport de la Fundació Catalunya La Pedrera i la col·laboració de l’Agència de Salut Publica de Catalunya. El document conté recomanacions i consells per elaborar menús i àpats segons l’usuari a qui va destinada l’elaboració.
El passat mes de maig l’entitat Nexe Fundació, que atén de forma integral les necessitats dels infants amb pluridiscapacitat i les seves famílies, va organitzar un tastet d’alimentació saludable i adaptada per a infants amb greus discapacitats. Va ser un taller teòric-pràctic on, a través dels sentits vista/olfacte/gust, els participants van poder compartir les receptes i textures dels cuiners i cuineres de l’escola bressol especialitzada de Nexe Fundació “Les Girafes Blaves” i van poder agafar i compartir idees per als respectius centres i escoles.