‘EnCORatja’t’ per la igualtat de gènere i la violència zero

El sexisme, el masclisme, l’assetjament, la LGTBIfòbia, i la violència que se’n deriva, encara representen una xacra social que cal combatre amb fermesa des de tots els àmbits. I un dels més importants és l’educació. És en les etapes primerenques de la vida en les que cal donar els recursos necessaris per evitar actituds com aquestes, ara i en el futur. Per això, la fundació catalana Fundesplai ha posat en marxa ‘EnCORatja’t’, una proposta educativa per la igualtat de gènere i la violència zero, per treballar amb més de 85.000 infants, joves i educadors durant dos cursos escolars.

El cor com a motor del projecte

El nom de la iniciativa no és una casualitat sinó tota una declaració d’intencions perquè, segons els seus creadors, conté una paraula màgica: cor, un mot que uneix i relaciona les tres idees bàsiques que sustenten la bastida d’aquest projecte.

La primera idea té a veure amb el coratge, que és sinònim de valentia, d’empenta i de superació. Aquests són valors que empenyen les persones a mobilitzar-se i no ser espectadores silencioses davant d’actituds sexistes, LGTBIfòbiques o d’assetjament.

La segona té a veure amb el cor en el sentit d’estimació. I és que un dels objectius de la proposta és fomentar l’apropament als altres des del respecte, evitant els prejudicis, construint vincles i rebutjant les relacions basades en l’abús de poder i el domini. D’aquesta manera es posa en valor la cultura de la pau com a principi i el diàleg com a mitjà per a resoldre els conflictes.

La tercera està relacionada amb la paraula cor mitjançant un acròstic: Crític (pensament) + Opinió + Reflexió. Així, la fundació ens proposa una reflexió crítica sobre la realitat que ens envolta i sobre nosaltres mateixos.

Objectius del projecte

El projecte posa el focus en dos eixos d’opressió: les desigualtats per raó de gènere i la violència. Per revertir aquestes situacions proposen treballar a partir dels valors que promou la perspectiva de la coeducació i el desenvolupament d’activitats basades en la reflexió i en la capacitat dels infants per transformar el seu entorn.

Es tracta d’educar joves i adolescents per fomentar la seva participació activa amb l’objectiu de construir una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència. I també avançar cap una igualtat d’oportunitats real entre totes les persones, indiferentment del seu gènere

Recursos

La pàgina web de l’entitat posa a l’abast de treballadors socials, educadors i professionals de lleure, tot un seguit de recursos i materials didàctics per treballar aquests continguts: lectures, normativa, vídeos, propostes de formació o, fins i tot, una gimcana.

De les lectures proposades destaquem els contes de “La Carlota s’enCORatja”, que són 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lienas que constitueixen l’eix d’animació del projecte. Es tracta d’un recurs literari per a reflexionar sobre la importància de construir relacions basades en el respecte, l’amistat, la llibertat i la igualtat.

Per acabar, us recordem els dossiers temàtics elaborats per DIXIT contra la violència envers les dones dels anys 2009 i 2010 amb recursos especialitzats com articles i monografies, entre d’altres.

Deixa un comentari