Durant el procés d’envelliment pot haver-hi determinades circumstàncies que portin a les persones grans a una situació de soledat no desitjada, fet que pot afectar la salut física i psicològica. ‘Apadrinar un avi’ és un projecte de Càritas Diocesana de Girona que posa en relació a joves estudiants amb persones grans que viuen en centres residencials, amb l’objectiu d’oferir-los acompanyament, escolta, conversa i afecte per afavorir les relacions intergeneracionals. És una iniciativa de doble recorregut: es construeixen vincles en què els joves aporten optimisme i futur, i les persones grans experiència i saviesa.
Com es du a terme el projecte?
El primer pas és anar als centres de gent gran a explicar el projecte. Allà els professionals que hi treballen s’encarreguen de facilitar la participació de les persones que vulguin. Es tracta d’un programa voluntari per a tothom, tant per als joves com per a les persones grans. Després arriba el moment d’anar-ho a explicar als centres educatius de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat, perquè els tècnics consideren que aquest alumnes ja tenen el grau de maduresa necessari per dur a terme aquest projecte.
Imatge: Web de Càritas Diocesana de Girona
Les visites es realitzen setmanalment, de forma individual, per parelles o en grup, i es dedica una estona a la persona gran, amb qui es conversa, se surt a passejar o es fan activitats conjuntes, contribuint a la seva autoestima i benestar i potenciant el diàleg i comprensió entre generacions. Càritas s’encarrega de coordinar la feina entre els centres formatius on estudien els joves i els centres residencials. Segons les persones implicades en el projecte, la logística no és fàcil perquè a les persones grans els hi costa trencar amb les seves rutines diàries, però la recompensa que obtenen és enriquidora.
Aquesta iniciativa no és nova a les comarques gironines, però enguany la participació dels joves voluntaris ha estat tot un èxit. De fet, hi ha hagut més voluntaris que avis i àvies per atendre. En concret, 688 joves han apadrinat 576 persones grans. Això ha fet que en alguns casos dos joves hagin apadrinat la mateixa persona.
Altres projectes de l’entitat
Una altra de les iniciatives que du a terme Càritas és ‘Ser gran en dignitat’, que també ofereix acompanyament a persones grans en situació de solitud, a través de la visita setmanal de voluntaris a la residència o al domicili particular, amb l’objectiu de millorar la seva autoestima, benestar i autonomia. En aquest cas, el programa va adreçat especialment a persones grans que presenten mancances socioeconòmiques i falta de suport afectiu.
Un tercer projecte és ‘A prop’, que dona suport i acompanyament telefònic a persones grans que viuen en domicilis particulars. Es tracta de persones amb manca de suport social i emocional, el que els comporta patir solitud i aïllament. Els voluntaris de Càritas aporten un espai de temps per escoltar i proporcionar el reconeixement personal que tots necessitem en el nostre dia a dia.
L’equip de Càritas treballa en coordinació amb els serveis socials, CAPs, centres residencials i altres recursos del territori relacionats amb l’àmbit de l’atenció a les persones grans. Aquests projectes fan una tasca de sensibilització de la societat envers la solitud que poden patir les persones grans i facilita la implicació de la ciutadania.
Per acabar, i seguint amb la línia de la sensibilització envers aquest col·lectiu, us recomanem el vídeo de la conferència “Soledat en la vellesa: el soroll del silenci” que va oferir la psicòloga i gerontòloga Regina Martínez a DIXIT Vic el passat més de març i que teniu disponible a DIXIT TV.
One Comment Add yours