Sempre acompanyats

L’augment de l’esperança de vida, cada vegada en edat més avançada, pot donar lloc a situacions de risc com la soledat i l’aïllament, que representen conseqüències molt negatives per a la salut de la gent gran. L’Obra Social “la Caixa” i la Creu Roja han posat en marxa el projecte “Sempre acompanyats” per prevenir, detectar i intervenir la soledat no volguda entre el col·lectiu de persones grans amb l’objectiu de garantir-los la qualitat de vida.

Es tracta d’un programa pilot que s’està duent a terme en les poblacions de Girona, Tortosa i Terrassa, i més recentment a Tàrrega. Les quatre poblacions tenen entre un 15 i un 20% de població envellida segons dades de l’IDESCAT. Aquesta iniciativa es basa en el treball comunitari en xarxa per abordar les situacions de soledat, esdevenint així una iniciativa pionera.

La primera fase de “Sempre acompanyats” consisteix en la recollida de dades per mitjà d’enquestes telefòniques a una mostra de la població, representativa i aleatòria, major de 20 anys. Amb aquesta acció es recollirà informació sobre necessitats i grau de sensibilització envers la soledat i les relacions personals, que permetrà fer un diagnòstic. Posteriorment, d’acord amb la situació identificada, es treballarà en la creació de la xarxa de suport que doni una resposta integral i de forma coordinada per cobrir les necessitats detectades, la derivació a altres mitjans existents i l’acompanyament i seguiment de casos detectats.

L’objectiu és fer partícips en aquesta xarxa a totes les entitats i administracions que treballen en l’assistència a la gent gran, com casals i espais socials, perquè actuïn com a punts de referència en la comunitat i generin labors de suport i acollida; per exemple, coordinant diferents activitats que fomentin l’apoderament i l’establiment de vincles.

Col·laboració ciutadana

En definitiva, la iniciativa és una aposta pel treball comú i la cohesió social, la promoció de noves relacions entre la ciutadania i el foment de nous comportaments per aportar solucions al fenomen. Sensibilitzar els veïns i les veïnes és un dels punts clau, perquè són ells mateixos els que poden donar visibilitat a possibles situacions de risc i d’altres que no havien estat identificades abans.

Per col·laborar-hi de forma directa, es disposa del telèfon gratuït 900 22 30 40 on es pot comunicar qualsevol situació de risc detectada, així com oferir la pròpia participació en el projecte com a voluntari. El telèfon també està disponible per a les persones grans soles que vulguin informar-se sobre els recursos que els pot proporcionar “Sempre acompanyats”.

En aquesta etapa inicial, s’ha organitzat una trobada informativa adreçada a entitats, serveis mèdics i socials, cossos de seguretat, etc., per fer-los coneixedors de la importància del treball conjunt per a la prevenció, la detecció i la intervenció d’aquesta problemàtica.

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari