Homes cuidadors

La cura i l’atenció a les persones ha estat, i és, un rol desenvolupat gairebé exclusivament per dones. Però la diversitat d’estructures familiars que aplega la societat actual està creant nous models d’atenció, en els que també hi són presents els homes cuidadors.

En aquesta entrada de blog parlem sobre la figura de l’home cuidador a partir d’un projecte de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que porta per títol “Homes cuidadors. Reptes i oportunitats per reduir les desigualtats de gènere i afrontar les noves necessitats de cura”.

La investigació parteix del fet que la implicació dels homes en els treballs de cura, tant remunerats com no remunerats, encara suposa un desgreuge comparatiu de gènere, però també una oportunitat a l’hora d’afrontar el considerable increment de les necessitats de cura en la nostra societat: s’ha de tenir en compte que cada cop anem cap a una societat més envellida i la implicació en la cura ha de ser una responsabilitat de tothom, tant d’homes com de dones.

Objectius del projecte

La finalitat d’aquest projecte d’investigació és analitzar com els homes s’introdueixen en les activitats de cuidar i identificar les barreres culturals (construccions de gènere) i les barreres d’oportunitat (millor situació dels homes en el mercat de treball) que dificulten la seva implicació en els treballs de cura, tant remunerats com no remunerats. Identificar els models emergents també forma part dels objectius del projecte.

La recerca s’ha centrat en quatre àmbits: el familiar, el laboral, les persones receptores de cura i les polítiques publiques.

Difusió de la investigació

Fa un any que el projecte va ser seleccionat a la 2a Convocatòria de projectes de Reflexió del Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa”, on es va presentar en unes jornades titulades “Homes cuidadors. Barreres de gènere i models emergents“.

Durant aquestes jornades es van identificar les barreres que hi actualment per a la plena incorporació dels homes en la cura familiar i la cura d’àmbit professional. A través de diferents activitats, com tallers, conferències i xerrades, es va generar un espai de reflexió sobre la incorporació dels homes en les tasques de cura per aconseguir una redistribució igualitària i equitativa que garanteixi el dret a cuidar i a ser cuidat.

En aquest enllaç hi trobareu tota la informació del projecte, les conclusions a les que van arribar els participants i un vídeo explicatiu de la iniciativa de la recerca.

Conferència a DIXIT

Aprofitem per recordar-vos que el proper 4 d’octubre tindrà lloc a DIXIT la conferència “Transformacions familiars i nous reptes per a la cura” on s’abordaran les transformacions familiars que vivim en l’actualitat des dels punts de vista demogràfic, legal, social i cultural. Es pararà especial atenció en el paper de l’home cuidador en l’àmbit de l’atenció a persones en l’actualitat i anirà a càrrec de Xavier Roigé, doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona, professor del Departament d’Antropologia Social de la mateixa universitat, director de la Revista d’Etnologia de Catalunya i membre expert de l’Observatori Català de la Família.

One Comment Add yours

Deixa un comentari