#ReescriuLaHistòria: literatura per combatre prejudicis socials

L’entitat Arrels Fundació va posar en marxa aquest estiu la campanya #ReescriuLaHistòria amb l’objectiu de combatre els prejudicis que encara existeixen respecte a les persones que viuen al carrer. El projecte, que continua vigent, consisteix en una col·lecció de llibres inèdita i limitada amb adaptacions de grans obres de la literatura universal on les persones sense llar són les veritables protagonistes. El resultat són llibres amb títols tan evocadors com: Sherlock Homeless, El señor de los cartones o 20.000 leguas de viaje callejero que expliquen la duresa de viure al carrer.

Amb aquesta campanya es vol seguir sensibilitzant i desmuntant prejudicis envers el col·lectiu de persones sense llar, i també convidar la ciutadania a reescriure la història per fer possible que ningú hagi de dormir al carrer. I tot plegat amb la literatura com a aliada.

La força de les històries

El punt de partida de la campanya és l’adaptació d’històries de la literatura universal que podrien haver estat protagonitzades per una persona sense llar. Per exemple a El señor de los cartones s’explica la vida d’un jove hobbit que destruirà un anell per salvar la humanitat del Senyor Fosc de l’Habitatge; o a A Ensayo sobre la ceguera barcelonesa, s’hi explica la història d’un home que ignora una persona sense llar i es queda cec sobtadament.

La lluita contra els prejudicis que arrosseguen les persones sense llar està present a cada història, tal i com es mostra en el següent passatge de Los hombres invisibles: “Ningú esperava aquell dolor tan fort quan em vaig convertir en invisible com la resta de persones sense llar. Em vaig quedar allà estirat, com mort, esperant que algun ciutadà em fes cas. Jo i molts altres érem invisibles perquè, simplement, la societat havia refusat veure’ns”.

Trobareu més informació sobre tots els títols de la col·lecció i sobre com adquirir-los en aquest enllaç.

Llibres en blanc per #ReescriuLaHistòria

Per col·laborar podeu aconseguir un llibre en blanc elaborat de manera artesanal al taller de la Fundació Arrels. Els llibres, a primera vista, semblen reals però les pàgines estan en blanc amb la idea que cadascú escrigui tot allò que vulgui: anècdotes, experiències o reflexions. Això sí, allunyades dels prejudicis que sovint acompanyen aquest col·lectiu per oferir una nova mirada.

En aquesta entrevista a Elvira Postigo, enquadernadora professional i voluntària al taller d’Arrels, trobareu més informació sobre el procés artesanal d’enquadernació d’aquests llibres.

La tasca i les campanyes d’Arrels Fundació

El 1986 una trentena de persones del Raval de Barcelona va començar un projecte fruit de la preocupació per les persones del barri que vivien al carrer. En un primer moment van habilitar un petit local amb una dutxa de dipòsit i un armari de roba per a qui ho volgués utilitzar. Però de seguida van veure que no havien d’esperar les persones per a que visitessin el centre, sinó que havien de sortir a buscar-les per crear-hi lligams i vincles de confiança. I això és el que porta fent la fundació des de fa més de 30 anys.

En els darrers anys s’ha fet ben visible a les xarxes gràcies a la tasca diària i a la força de les seves campanyes. Aquestes s’han caracteritzat per eliminar els perjudicis existents envers les persones sense llar i per la tasca de sensibilització, però l’objectiu final ha estat sempre ben clar: #ningudormintalcarrer.

Aquestes són algunes de les campanyes més destacades:

-Homelessfonts: són tipografies creades a partir de la lletra de persones que viuen (o han viscut) al carrer. La idea és que tant empreses com particulars les utilitzin en el seu àmbit, ja sigui a les xarxes socials, o en el disseny dels seus productes: publicitat, papereria, packaging o webs. Aquestes tipografies són úniques perquè tenen una història humana i reflecteixen el caràcter de la persona que hi ha a darrere.

-Homelesscommons: es tracta d’imatges realitzades per fotògrafs professionals on els protagonistes són persones que viuen o han viscut al carrer. L’objectiu és que tant empreses com particulars les utilitzin en els seus projectes digitals o gràfics per així ajudar a finançar, d’una manera creativa, els projectes d’Arrels Fundació.

El vídeo més avorrit del món: sota aquest títol els creatius que treballen amb Arrels Fundació van crear un vídeo viral amb l’objectiu de recaptar fons gràcies a la publicitat i al número de visualitzacions.

#Ningudormintalcarrer: segurament una de les campanyes més conegudes, creada a finals de 2012 amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania que dormir al carrer no és una cosa normal.

A més, la fundació també ha organitzat diversos recomptes i censos de persones sense sostre que s’han fet a Catalunya, accions molt necessàries per abordar la problemàtica amb polítiques i recursos més eficaços, tal i com es mostra en aquest vídeo:

Dossier temàtic de DIXIT

La informació que trobareu al web d’Arrels fundació té un gran valor informatiu i documental, i a més us proposa diverses formes de col·laboració per aconseguir l’objectiu que no hi hagi ningú dormint al carrer. En qualsevol cas, i per acabar aquesta entrada de blog, també us recomanem el dossier temàtic, publicat per DIXIT, en el que trobareu monografies, articles de revista i recursos amb informació diversa sobre les persones sense llar i el Moviment Housing First, un model d’intervenció per a persones sense sostre que prioritza, en una primera fase, l’accés a un habitatge assequible i permanent, alhora que ofereix suport psicosocial, sanitari, etc.

Deixa un comentari