1.600 esportistes participen als Special Olympics 2018

Andorra la Vella i la Seu d’Urgell han acollit, entre el 4 i el 7 d’octubre, l’11ena edició dels Jocs Special Olympics que ha comptat amb més de 1.600 participants. Aquest esdeveniment se celebra a Catalunya des de l’any 1988 i, cada quatre anys, aplega esportistes amb discapacitat intel·lectual que competeixen en 14 modalitats esportives diferents. El lema d’enguany, “Millor és qui ho intenta”, deixa clar quin és l’esperit i quins són els valors que es fomenten amb aquests jocs. A més de les competicions esportives han tingut lloc diferents actes, cerimònies i altres activitats que fan d’aquest esdeveniment esportiu un projecte de ciutadania.

Més enllà de l’esport

Un d’aquests programes paral·lels que converteixen els jocs en un esdeveniment social més enllà del esport, han estat els Vilage. És a dir, les viles instal·lades a les dues seus en les que s’han organitzat tot tipus d’activitats amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones amb discapacitat intel·lectual a través de la normalització, la convivència i el lleure per contribuir a una major inclusió d’aquest col·lectiu en la societat.

A banda dels esportistes, en aquesta edició la organització dels Special Olympics ha comptat amb el suport de 600 persones voluntàries i la participació de 400 tècnics esportius i delegats.

Programa Young Athletes

La majoria d’esportistes que han participat són d’Andorra, Catalunya o d’altres comunitats autònomes de l’estat espanyol com Madrid, Castella la Manxa, La Rioja o Aragó, però també han competit 114 atletes de 13 delegacions internacionals, entre les quals hi ha Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Portugal, Alemanya o la Índia.

De les modalitats esportives, el futbol sala i la natació són les que han comptat amb més participació, però potser la més destacada ha estat el programa Young Athletes. Es tracta d’un  projecte internacional seguit per més de 140 programes d’Special Olympics que beneficia a més de 163.000 infants d’entre 2 i 7 anys amb discapacitat intel·lectual d’arreu del món. L’objectiu és fomentar el seu creixement físic i mental a través de diferents activitats que inclouen jocs, cançons i activitats pre-esportives adaptades a les seves necessitats. A partir de circuits amb proves, els joves esportistes adquireixen habilitats esportives bàsiques com córrer, saltar i llançar objectes i milloren les habilitats motrius, la flexibilitat, la força, l’equilibri, la coordinació, etc.

#MillorQuiHoIntenta

La celebració dels Special Olympics ha anat precedida d’una campanya de difusió protagonitzada per la gimnasta lleidatana Àngela Mora i l’exfutbolista Carles Puyol. L’espot es va rodar a les instal·lacions de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), i s’hi pot veure a Puyol fracassant a l’hora de fer una pirueta de gimnàstica amb un cèrcol. I, tot seguit, hi apareix Mora aplaudint-lo pel fet d’haver-ho intentant en una escena plena de simbolisme.

Deixa un comentari