El III Congrés de Serveis Socials Bàsics aplega més de 700 professionals

El III Congrés de Serves Socials Bàsics, celebrat el 17 i 18 d’octubre a L’Hospitalet de Llobregat, ha aplegat més de 700 professionals del sector social que, sota el lema ‘Acompanyament professional, transformació col·lectiva’, han debatut sobre la situació actual i de futur dels Serveis Socials Bàsics i sobre quin ha de ser el paper dels i les professionals. El congrés ha estat organitzat pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i el Col·legi de Pedagogs de Catalunya.

La situació actual del sector ve precedida per una dècada en que s’ha aprovat la Llei de Serveis Socials de Catalunya el 2007, la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència el 2006, així com d’altres normes que impliquen als Serveis Socials Bàsics. I també ve marcada per una etapa de profunda crisi econòmica que ha fet que els professionals de l’àmbit d’afers socials tinguin un paper primordial en l’atenció a les persones.

L’objectiu principal de l’esdeveniment ha estat establir l’intercanvi d’expertesa professional com a element clau per fer visibles les fortaleses en l’acompanyament professional. En concret, el congrés ha girat a l’entorn de quatre grans eixos en els quals s’han emmarcat tots els continguts:

– 1. La fortalesa del professional al servei de les persones

– 2. La ciutadania, protagonista dels Serveis Socials Bàsics

– 3. Altres serveis en interacció amb els Serveis Socials Bàsics

– 4. Les polítiques socials: 10 anys de la Llei de Serveis Socials

Taules rodones simultànies

Durant els dos dies de congrés han tingut lloc un total de 20 taules rodones de debat que han funcionat simultàniament en quatre espais diferents tant de matí com de tarda. A banda dels 4 espais, les taules també s’han articulat mitjançant els 4 eixos per donar continuïtat als diferents debats i presentacions dels ponents. Han estat les següents:

Eix1
Transformació del vincle en l’acompanyament professional
Comunicacions: La fortalesa del professional al servei de les persones
La responsabilitat ètica en la pràctica
La supervisió com a espai de cura i d’acompanyament
Noves metodologies d’intervenció
La recerca en la nostra pràctica professional. La transferència del coneixement
La innovació social en les  metodologies d’intervenció

Eix 2
El treball comunitari: punt de trobada entre els professionals i la ciutadania
Els moviments socials en defensa dels drets de les persones
Els drets i deures de la ciutadania
Taula: La defensa del dret a l’habitatge
Comunicacions: El Treball comunitari: punt de trobada entre els professionals i la ciutadania

Eix3
El treball en xarxa. La xarxa de serveis
La relació dels Serveis Socials Bàsics amb altres serveis
Comunicacions: La coresponsabilitat dels serveis
La relació dels Serveis Socials Bàsics amb el Sistema Judicial
Comunicacions: La coresponsabilitat dels serveis

Eix4
El paper del Tercer Sector i els moviments socials
Els sistemes de qualitat en els Serveis Socials Bàsics: competències pròpies i impròpies
La mirada del professional i del directiu dels Serveis Socials Bàsics

A cada taula han participat, mitjançant les respectives presentacions, 3 o 4 experts sobre la matèria i han debatut amb l’ajuda d’un moderador. Per a més informació sobre la confecció de les taules i els participants podeu consultar el programa del congrés.

En aquest enllaç també podeu accedir als pòsters de projectes i experiències seleccionats per ser exposats durant el congrés.

Cloenda

Segons els organitzadors, el III Congrés de Serveis Socials Bàsics ha servit per establir un debat intens, d’intercanvi i reflexió, sobre les estratègies necessàries en el nostre sistema per fer front al canvi i a la transformació. També creuen que ens trobem en un moment clau per fer visible el compromís dels professionals amb el servei i la ciutadania.

“El Bé Comú en els temps de la Ciència” ha estat la conferència de cloenda, la qual ha anat a càrrec de Francesc Vilà, psicoanalista i director sociosanitari de la Fundació Cassià Just. Després ha tingut lloc una conversa sobre la dignitat i la bellesa amb Bru Rovira, periodista i autor del llibre Solo pido un poco de belleza, i Amparo Alcoverro, treballadora social de l’Ajuntament de Barcelona.

La cloenda institucional ha anat a càrrec del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin; i representants dels quatre col·legis professionals organitzadors. L’esdeveniment s’ha pogut seguir a Twitter amb l’etiqueta: #cssb18 .

El Col·legi de Pedagogs de Catalunya ha agafat el relleu del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i liderarà el proper Congrés de Serveis Socials Bàsics que es farà durant 2020.

 

Leave a Reply