El Mic: peluix terapèutic per a nadons sords

Sovint les bones idees sorgeixen a partir d’una necessitat, com per exemple convertir el nino més famós de Catalunya en una eina terapèutica per a infants sords. Aquesta és la historia de la Cristina Garcia i la seva neboda Mar, una nena a qui li van diagnosticar hipoacúsia profunda poc després de néixer.

Després de rebre la notícia, la família va decidir començar el més aviat possible amb el tractament de logopèdia ja que és el que recomanen els metges. La Cristina va acompanyar la seva germana i la seva neboda a les sessions amb el logopeda des del primer dia. Va ser llavors quan va aprendre que els nadons articulen sons de manera innata i que els van repetint perquè senten i reconeixen la seva veu. Però els bebès sords deixen de fer-ho perquè no s’escolten, fet que dificulta el posterior aprenentatge de la parla.

La base del tractament és fer que els nadons siguin conscients que estan articulant sons tot i no sentir-los. Per això els logopedes fan servir un nino que activen manualment cada cop que els infants emeten algun so. La idea de la Cristina, enginyera de so professional del Canal 324, va ser automatitzar aquest procés.

El protagonista de l’invent va ser el Mic, el conegut titella del Club Super 3, a qui la Cristina, amb l’ajuda de dos companys de feina, va instal·lar un mecanisme amb micròfon i llum que fa que el nas s’il·lumini de color vermell cada cop que l’infant emet un so. Així crida l’atenció i el motiva a seguir emetent sons, com a mínim fins a l’any i mig, edat a la que ja es pot posar un implant coclear que permet que senti la pròpia veu.

La Cristina i el seu equip ja n’han creat una quinzena de manera gairebé artesanal, però diversos pediatres i logopedes ja s’han interessat en l’invent i els hi han fet propostes de millora, com la idea d’incorporar un mecanisme de vibració per a que el Mic també estimuli la comunicació en infants sord cecs.

Podeu ampliar la informació sobre aquesta història consultant la notícia publicada a la web de TV3 o mirant el reportatge que l’hi va dedicar TEBVist, la primera televisió de Catalunya feta íntegrament per persones amb discapacitat:

Premi de la Fundació Nexe

Aquest projecte va ser un dels guanyadors de la tercera edició dels Premis Productes de Suport i Solucions de Baix Cost que organitza Nexe Fundació, entitat especialitzada en l’atenció a infants amb pluridiscapacitat i a les seves famílies, que ofereix recursos globals i individualitzats a les necessitats educatives, sanitàries i psicosocials de l’infant.

 

Leave a Reply