Arriba una nova edició del #GivingTuesday a Catalunya

Des del 2012, se celebra a escala mundial el #GivingTuesday, o el que és el mateix: un dia per donar. Es tracta d’un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L’objectiu és dedicar un dia a tot el món -aquest any serà el 27 de novembre- per celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat) o objectes de segona mà, entre d’altres.

Com es pot participar?

És un moviment obert on qualsevol persona, família, fundació, organització social, institució pública, escola, universitat o empresa pot participar a través de la plataforma http://givingtuesday.cat/. D’aquesta manera, es vol donar a conèixer a la societat i a les empreses, les oportunitats de cooperar en projectes socials, mediambientals o relacionats amb la salut en els que poden col·laborar.

El #GivingTuesday permet diferents formes de col·laboració. Per exemple podeu participar en els projectes que ja estan en marxa, ja sigui com a particular, empresa o entitat. O podeu proposar el vostre projecte solidari i animar a que la gent hi participi registrant-vos prèviament  a givingtuesday.cat. Aquest web posa al vostre abast un útil kit d’idees per crear la vostra iniciativa solidària i un munt de recursos per fer-ne difusió.

A més, hi ha entitats o empreses que organitzen activitats per recaptar fons. Una altra manera de recolzar la iniciativa és participant als esdeveniments que podeu consultar aquí. A Catalunya, de moment, n’hi ha 8 de programats.

Concurs #JoDonoPerquè

Una de les novetats d’aquesta edició és la celebració del concurs #JoDonoPerquè on, a través de testimonis de ciutadans que expliquen la seva experiència amb la solidaritat, s’ofereix l’oportunitat de guanyar fins a 3.000 € per destinar a una organització sense ànim de lucre. S’hi pot participar escrivint un text d’entre 150 i 500 paraules, acompanyat d’una fotografia o collage, o gravant un vídeo d’entre 30 i 120 segons.

Història

El #GivingTuesday va sorgir als Estats Units l’any 2012 en contraposició al Black Friday i al Cyber Monday, dies de celebració consumista prenadalencs. La idea va ser de l’ONG 92Y Street de Nova York, dedicada durant més de 100 anys a les obres socials, i de la Fundació de les Nacions Unides, que ha aportat la seva experiència en l’estratègia i la difusió de projectes solidaris.

Al 2014 el moviment es va expandir a Canadà, Austràlia i Singapur i, amb l’impuls de les xarxes socials, va convertir-se en un moviment de caràcter global. Els països de llengua hispana van crear la seva versió: Un día para dar, i van contribuir a consolidar el moviment a nivell mundial.

El #GivingTuesday va arribar per primera vegada a Espanya el 2015, aconseguint un total de 405.000 euros destinats a més de 260 projectes socials, i 982 persones van donar sang per primera vegada. I el 2017 es van recaptar 601.202 euros que van ajudar a finançar més de 300 projectes socials.

 

One Comment Add yours

Deixa un comentari