10ena edició del Gran Recapte d’Aliments

Un any més torna el Gran Recapte d’Aliments, organitzat pels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària abans de la celebració de les festes de Nadal. Aquesta campanya de recollida massiva d’aliments, que arriba enguany a la desena edició, tindrà lloc els propers 30 de novembre i 1 de desembre a la majoria de supermercats de Catalunya.

Després dels anys més durs de la crisi econòmica internacional, es calcula que actualment un 20% de la població viu encara en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen de la solidaritat i capacitat organitzativa de la ciutadania per evitar l’exclusió social. Per aquest motiu els Bancs d’Aliments ja van posar en marxa aquest projecte ara fa deu anys.

En l’edició anterior del Gran Recapte es van recollir 4.656.000 kg d’aliments en més de 2.500 punts de recollida i van participar més de 30.000 voluntaris. Enguany, els organitzadors esperen seguir comptant amb la necessària col·laboració de voluntaris i donants per arribar a unes xifres com les del any passat per ajudar les persones més necessitades.

Voluntariat

Com cada any, la feina dels voluntaris dels punts de recollida és recomanar quins són els productes bàsics més necessaris i informar sobre la tasca dels Bancs dels Aliments. També  gestionen, conjuntament amb un coordinador/a, el punt de recollida i ajuden en la interlocució amb els responsables de les botigues i amb el magatzem central.

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya esperen comptar amb un mínim de 27.000 voluntaris per aquesta edició. Si voleu participar us podeu inscriure com a coordinadors o voluntaris al punt de recollida que tingueu més proper mitjançant aquest enllaç. També podeu participar a la classificació d’aliments, que es farà al magatzem al Consorci de la Zona Franca uns dies després de la recollida, emplenant el formulari d’aquesta pàgina. I una altra manera de col·laborar és fent donacions d’aliments online.

Els Bancs d’Aliments

Són entitats benèfiques sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat i amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. La finalitat és lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

Per dur a terme aquesta tasca, es basen en quatre principis ètics:

– La primacia de la gratuïtat: els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament. El treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat.

– La seguretat d’una distribució justa: sempre a través d’entitats benèfiques reconegudes i homologades, que poden assegurar el destí correcte dels ajuts alimentaris.

– La contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.

– La promoció de la solidaritat envers les persones amb necessitats alimentàries.

 

Deixa un comentari