El càncer: protagonista de la Marató de TV3

La Marató de TV3 d’enguany torna a tenir com a protagonista al càncer. És la cinquena vegada que aquesta jornada solidària anual està dedicada a aquesta malaltia que és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i la segona entre les dones. En aquesta ocasió els actes de La Marató, que tindrà lloc el proper 16 de desembre i estarà conduïda pels periodistes Gemma Nierga i Ramon Gener a TV3 i Roger Escapa a Catalunya Ràdio, estaran centrats sobretot en la investigació.

Què és el càncer?

El cicle natural de les cèl·lules del nostre cos fa que creixin i es divideixin per formar-ne de noves per reemplaçar les que van morint. Quan aquest cicle es veu alterat i les cèl·lules no moren sinó que creixen de forma invasiva sense els controls biològics del cos humà, podem parlar de càncer. Aquestes cèl·lules poden generar tumors, envair teixits propers i escampar-se per altres parts del cos i formar una metàstasi. De fet, la paraula càncer ens serveix per anomenar més de 200 tipus de malalties, ja que rep el nom del lloc del cos on comença a reproduir-se: mama, còlon, pulmó, cervell, leucèmia, limfoma, etc.

La importància de la prevenció i la investigació

Cada dia a Catalunya moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l’any. Tot i que aquesta dada és esfereïdora, gràcies a la investigació biomèdica, la supervivència al càncer ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%. Però malgrat els avenços que s’han fet, la incidència del càncer segueix sent molt alta perquè es preveu que 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida. Per això, cal seguir investigant i millorar les dades de supervivència de les persones que tindran aquesta malaltia.

Una altra de les armes per lluitar contra el càncer és la prevenció. I és que els experts calculen que més del 40% dels càncers es poden prevenir si se segueixen unes pautes de vida saludable. Coses tan senzilles com no fumar, fer activitat física moderada, seguir una dieta saludable i controlar el pes o limitar el consum d’alcohol, poden reduir considerablement les possibilitats de patir-lo.

Actualment no es coneixen mesures de prevenció per a un 60% de tipus de càncer. Per això és important trobar mètodes per diagnosticar-los el més aviat possible i, així, poder aplicar tractaments més eficaços i augmentar-ne la supervivència. Els últims avenços en matèria de prevenció s’han produït en el diagnòstic molecular i la biòpsia líquida. I un dels camps que genera una gran expectativa és el de la bioinformàtica.

També hi ha expectatives en el tractament del “bigdata” relacionat amb el càncer, tot i que encara no hi ha un programari ni unes eines amb prou capacitat com per analitzar milions de dades de pacients d’arreu del món i extreure’n conclusions. Però quan això es pugui dur a terme es podran ajustar cada cop més les teràpies.

Els experts recorden que cal seguir fent recerca de tractaments no tan innovadors però efectius com la immunoteràpia i avançar en els procediments multidisciplinaris actuals que combinen tractaments amb quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia.

La campanya

Cada edició de La Marató va precedida d’una important campanya de difusió gràfica i audiovisual: cartells, díptics, banderoles, l’espot televisiu i la falca radiofònica ajuden a difondre el coneixement sobre les malalties que es tractaran en el programa i estimulen la participació ciutadana en l’esdeveniment. La reconstrucció de la història real d’una dona que ha superat un càncer de mama protagonitza la campanya gràfica d’aquest any, mentre que l’espot de televisió esta inspirat en la pel·lícula “Sempre al teu costat, Hachiko” tot i que, en aquest cas, el final és més esperançador i posa l’èmfasi en la importància de la investigació:

A més, durant els mesos d’octubre, novembre i desembre del 2018, s’estan duent a terme unes 5.000 conferències divulgatives per acostar els joves a la realitat mèdica i humana del càncer.

Voluntariat

El 16 de desembre, 3.400 voluntaris respondran les trucades de donatius des de les quatre seus telefòniques i duran a terme altres funcions necessàries per al funcionament d’aquests centres d’operacions i dels programes de TV3 i Catalunya Ràdio. Formaran part d’aquest gran col·lectiu membres d’associacions de voluntariat, persones a títol individual, cares conegudes i professionals de les entitats col·laboradores de La Marató i de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Deixa un comentari