Propostes d’inclusió a través de la lectura

La lectura acostuma a ser una activitat per gaudir individualment i, generalment, és un temps que reservem per a nosaltres mateixos. Tot i que existeixen diferents activitats per viure els llibres en companyia com, per exemple, els clubs de lectura. Però la lectura també pot tenir una vessant social i terapèutica. Aquesta setmana al blog de DIXIT us expliquem tres propostes d’inclusió amb els llibres com a protagonistes:

Projecte “Tu biblio + fácil”

Es tracta d’una iniciativa social dirigida a persones amb la síndrome de Down que pretén convertir 10 biblioteques públiques en espais inclusius. Aquest projecte l’ha desenvolupat l’entitat Down España en col·laboració amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

L’objectiu principal és transformar i adaptar aquests 10 espais per tal que fomentin l’hàbit de lectura de les persones amb la síndrome de Down, i ajudin a millorar les seves habilitats lectores i a desenvolupar la seva autonomia personal en espais públics, mitjançant diferents tallers i activitats. Per això, el personal de les biblioteques rep la formació i assessorament en accessibilitat cognitiva per part de mediadors educatius i culturals de les associacions de la Xarxa Nacional d’Educació de Down Espanya.

Per saber més sobre aquest projecte podeu consultar la web de Down España.

App ‘La Mesita’

Aquesta és una aplicació mòbil creada per promoure el desenvolupament lector de nens i nenes amb necessitats educatives especials. Està pensada com un escriptori virtual que permet a l’infant explorar 7 mons amb temàtiques diferents a través de recursos interactius com: l’escriptura de grafemes, paraules o frases, la creació de dibuixos o l’emissió i recepció de sons, entre d’altres. Segons els creadors, és l’aplicació la que s’adapta a l’infant, ja que és un espai flexible que permet l’exploració autònoma per part de l’usuari o també es pot utilitzar amb la supervisió d’un adult que plantegi les diferents activitats.

L’objectiu d’aquesta eina és que l’infant amb necessitats educatives especial pugui desenvolupar diferents habilitats relacionades amb la lectura com la discriminació de síl·labes, la millora del vocabulari i la comprensió oral o el reconeixement dels grafemes i paraules escrites, entre d’altres.

L’aplicació està disponible en Android i iOS i està pensada per a infants de fins a 8 anys.

‘TeCuento’ App

I, per acabar, us parlem d’una altra aplicació gratuïta, en aquest cas relacionada amb els contes. ‘Tecuento’ està pensada per a que, tant infants com adults, puguin editar de forma senzilla i divertida els seus contes en llengua de signes espanyola. L’aplicació permet personalitzar les històries amb imatges pròpies i també incorporar a la biblioteca contes ja editats en llengua de signes i subtitulats. La primera descàrrega inclou un clàssic de la literatura infantil castellana, ‘Platero y Yo‘ de Juan Ramón Jiménez.

Aquesta aplicació està disponible per a sistemes Android i és una iniciativa de la fundació CNSE, una organització que treballa per a la supressió de les barreres de comunicació i des de la qual es promou millorar l’accessibilitat de les persones sordes en tots els àmbits i s’impulsa el desenvolupament de projectes que millorin la qualitat de vida de les persones sordes i de les seves famílies.

Aquests tres projectes inclusius tenen la lectura i el món dels llibres com a principals protagonistes. Només són tres exemples i segur que n’hi ha més. Si en coneixeu algun, podeu fer les vostres aportacions a la secció de comentaris!

Deixa un comentari