Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF

El 6 de febrer és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), esdeveniment promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública contra la mutilació genital femenina i lluitar per erradicar-la.

La MGF és el nom genèric donat a aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica. Es tracta d’una pràctica que vulnera els drets de les dones i les nenes i va en contra de la seva salut, seguretat, dignitat i integritat física. La MGF és una forma extrema de violència masclista que cal erradicar.

Estem parlant d’una practica vigent a vint-i-sis països africans i en alguns d’Àsia. A Catalunya és il·legal i està tipificada al codi penal com a delicte però entre algunes comunitats, malauradament, encara es practica. Conscient d’això, el Govern de la Generalitat disposa d’un Protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina. També cal destacar el treball que fan les nombroses Taules locals i comarcals per prevenir la MGF en col·laboració amb diferents entitats i associacions per tot el territori.

Homes contra la mutilació genital femenina a Girona

La MGF no és un problema exclusiu del gènere femení sinó un xacra en la societat que demana un important treball d’educació i prevenció des de les pròpies comunitats practicants. I això és el que ha posat en marxa una de les actuacions més importants d’aquestes Taules locals i comarcals, concretament la del grup de treball de les comarques gironines, que han liderat un projecte de formació per a 12 homes de comunitats practicants. Durant sis setmanes, s’han tractat temes com els drets humans, la igualtat, l’educació emocional o la salut amb l’objectiu que els propis assistents al curs siguin els que traslladin els seus coneixements als homes de les seves comunitats que practiquen l’ablació femenina.

Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat espanyol dirigida per l’entitat Jokkere Endam d’Arbúcies, conjuntament amb professionals del Grup de Treball provincial i de les taules de prevenció locals i que ha rebut el finançament de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania.

Per a més informació sobre aquesta iniciativa podeu consultar la nota de premsa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

GAMS Belgium

La idea de dirigir el curs a homes, i que siguin aquests els encarregats de sensibilitzar les seves comunitats, va sorgir a Bèlgica de la mà de l’associació GAMS. Aquesta és una organització sense ànim de lucre que lluita contra l’MGF des de fa més de 20 anys i que lidera l’Associació Men Speak Out, conjuntament amb Forward (Regne Unit), Himilo Foundation (Països Baixos) i the Institute of Tropical Medicine Antwerp (Bèlgica).

GAMS Belgium està involucrant a homes per intentar acabar amb l’MGF i qualsevol altre violència contra la dona, a més de promoure la igualtat de gènere. Un dels seus lemes és que aquest també és un problema d’homes, per això els formen mitjançant la metodologia peer to peer (d’igual a igual) per a que s’encarreguin de sensibilitzar a altres homes, experiència que ha donat molt bons resultats en termes de prevenció.

Taules locals de prevenció de la MGF

Les taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina són reunions que permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l’ablació. L’objectiu és facilitar la prevenció i la detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d’actuacions a escala local, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera sospita.

Més informació i recursos

Si voleu més informació i recursos sobre la prevenció i la lluita contra la mutilació genital femenina podeu consultar l’entrada de blog publicada fa dos anys amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF.

Deixa un comentari