Mobile Social Congress: la indústria tecnològica a examen

El Mobile World Congress (MWC) convertirà Barcelona un any més en la capital mundial de la telefonia mòbil, un sector que mou milions d’euros a tot el món però que té un greu impacte social i mediambiental que sovint queda silenciat. Per visibilitzar aquestes problemàtiques, SETEM organitza el Mobile Social Congress, un espai de trobada i de reflexió ciutadana per plantejar un model electrònic just.

El tema central de la quarta edició, que tindrà lloc el 26 i el 27 de febrer a Barcelona, serà l’“esclavatge modern” que genera el model de producció i consum de la indústria tecnològica. Ho farà resseguint les etapes per les quals passa la producció i el consum de la tecnologia electrònica: des de l’extracció de materials i la producció de mòbils, tauletes i altres aparells electrònics, fins a la compra i el consum de tecnologia, i la seva posterior i ràpida conversió en residus a causa de l’obsolescència programada.

El congrés, gratuït i amb la col·laboració de diferents entitats i institucions, començarà amb la projecció del documental Projecte Mòbil i seguirà amb una taula rodona durant la qual es presentaran informes sobre els impactes social i ambiental de la mineria a Xile, Armènia i Zàmbia. La segona taula rodona del dia analitzarà les condicions de treball en la manufactura de l’electrònica i la seva vinculació amb els suïcidis a les fàbriques de la Xina, i la pèrdua de drets laborals en països d’Europa de l’Est.

Durant la segona jornada s’analitzarà el poder de la compra pública responsable per exigir el respecte dels drets laborals en aquesta indústria, i es presentaran algunes bones pràctiques de diferents administracions públiques, com l’Ajuntament de Barcelona, així com algunes experiències de col·laboració entre l’economia solidària, les empreses i el sector públic per afavorir la reutilització, la reparació i el reciclatge dels aparells electrònics.

També es faran diversos tallers per donar a conèixer iniciatives ja presents a Catalunya de reparació i reutilització de productes tecnològics vinculades a l’economia social i solidària. N’hi haurà d’altres per aprendre a fer un ús conscient dels telèfons intel·ligents i a controlar les nostres dades que circulen a la xarxa, entre altres.

Deixa un comentari