Educar contra la violència de gènere (real i virtual)

La violència masclista no entén de classes, estudis ni d’edats, i traspassa la frontera entre el món real i el virtual. Conscients d’això, cada vegada hi ha més iniciatives que no només busquen combatre aquesta xacra sinó també lluitar contra les desigualtats entre homes i dones. En parlem d’algunes coincidint amb el proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones: una jornada reivindicativa per remoure consciències, trencar estereotips i, sobretot, canviar comportaments.

“Unfollow a les violències masclistes” és un projecte educatiu del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) que pretén donar eines a entitats juvenils i professorat de secundària per prevenir i abordar el sexisme quotidià i les relacions abusives que es donen, també, a través dels entorns digitals entre adolescents i joves.

Ciberassetjaments de diferent tipus, sexpreading (enviament no consentit d’imatges compromeses), control de la parella a través de les xarxes socials, imposició de rols i models de bellesa impossibles…  El CNJC, en col·laboració amb la Cooperativa Candela i Acció comunitària i feminista i Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC) i amb el suport de l’Institut Català de les Dones (ICD), analitza amb exemples les diferents agressions i proposa, entre altres recursos, un seguit d’activitats per treballar la temàtica amb adolescents i joves.

No és l’única iniciativa adreçada a professionals que treballen amb joves i adolescents. L’últim cap de setmana de febrer, per exemple, la Federació Catalana de l’Esplai-Fundesplai va celebrar al Prat de Llobregat la seva 22a jornada anual, en la qual van participar més de 400 monitores i monitores d’esplais de tot Catalunya. Bona part dels tallers i activitats que s’hi van fer estaven centrats en la igualtat de gènere i la violència zero.

Aquestes formacions s’emmarquen en la campanya EnCORatja’t, que inclou accions concretes per prevenir l’assetjament contra el col·lectiu LGTBI i que, des de l’any passat, Fundesplai està fent arribar a més de 85.000 infants i joves dels esplais i escoles on és present.

Internet també pot ser una eina útil contra les agressions i l’assetjament. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha creat l’aplicació de mòbil gratuïta BCN Antimasclista, que permet indicar anònimament on i com s’han sentit agredides o assetjades. Amb la informació recopilada (sobre el moment i el lloc dels fets, però també sobre la víctima i l’agressor), es podrà dibuixar un mapa dels diferents tipus d’assetjament i millorar-ne la prevenció (fins i tot, amb canvis en l’espai públic) i l’atenció a les víctimes, sensibilitzar la ciutadania i visibilitzar la problemàtica.

One Comment Add yours

Leave a Reply