Les aplicacions més socials del Mobile

Més enllà de telèfons plegables, pantalles que no es trenquen i operacions quirúrgiques a distància gràcies al 5G, el Mobile World Congress, celebrat del 25 al 28 de febrer a Barcelona, ens ha deixat un seguit d’aplicacions i iniciatives tecnològiques amb un vessant més social. En bona part és gràcies a la Taula del Tercer Sector, que va tornar a la fira amb el m4Social. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, connecta l’acció social i el món tecnològic per accelerar la transformació digital en l’atenció a les persones i es van exposar alguns resultats.

La Fundació ASPACE Catalunya i la Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i Etiologies Similars, per exemple, van presentar Easeapps, tres aplicacions que garanteixen l’accessibilitat digital a persones amb dificultats motrius. Ease Touch permet que la pantalla tàctil d’un Android respongui adequadament a les possibilitats motrius de l’usuari. Ease Mouse millora la funcionalitat del punter del cursor d’Android per permetre executar els gestos més habituals, com arrossegar, pessigar o accedir als botons de sistema. Per últim, Ease Joystick permet controlar el mòbil a través d’una palanca de control com les que es fan servir en molts videojocs.

Presentació d'Easeapps al Mobile World Congress
Foto de la Taula del Tercer Sector.

Per la seva banda, el Grup Alba, amb la Federació Catalana de Voluntariat Social, va presentar Voluntariapp, l’objectiu de la qual és posar en contacte persones voluntàries i entitats socials a través del mòbil per facilitar la feina de gestió del voluntariat a tot el territori.

També es va presentar el projecte Instant Network, de la Fundació Vodafone, que garanteix la connectivitat a persones en casos d’emergència com conflictes armats o catàstrofes naturals, desplegant xarxes de telefonia en menys de 40 minuts. En els darrers quatre anys, s’han realitzat onze missions per facilitar les comunicacions després de l’huracà Irma als Estats Units, del cicló Winston a Fiji o de dos ciclons a Filipines. Aquest sistema també ha facilitat punts de càrrega ràpida per a mòbils i wifi a milers de refugiats dels camps de Sèrbia i Macedònia.

Aquestes no van ser les úniques iniciatives tecnològiques amb un vessant social. Dins del MWC se celebra la 4 Years From Now [4YFN], que connecta startups, inversors i companyies perquè emprenguin projectes plegats que puguin marcar la diferència d’aquí a quatre anys, però que també premia els avenços més interessants. El Premi Creu Roja a la innovació tecnològica aplicada a fins humanitaris va ser per a l’aplicació App&Town Compagnon, en què han participat diferents entitats com Ampans, el Grup Sant Pere Claver, Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries, Fundació Tallers, Fundació ADIMIR i la Fundació ONCE.

Aplicació APP&TOWN

Es tracta d’una aplicació destinada a guiar persones amb discapacitat intel·lectual, física, sensorial o altres trastorns cognitius per la via pública i el transport públic, i ho fa de forma precisa i amb seguiment en temps real gràcies a la geolocalització. En només un any ja ha assistit més de 4.000 viatges a les àrees metropolitanes de Barcelona i Madrid, i a les ciutats canadenques de Laval i Longueil. Aquesta app no només ajuda els usuaris a arribar al seu destí sinó que en augmentar la seva llibertat de moviments, millora la seva autonomia i la seva autoestima.

No va ser l’únic premi que es va atorgar durant el congrés, però entre els diferents guardons que es van entregar volem destacar els Mobile Learning Awards (MLA), que van premiar set projectes educatius al voltant de temes com la robòtica, la música o l’alfabetització digital, realitzats en centres educatius catalans a través de l’ús de la tecnologia mòbil. I és que aquesta pot ser un gran aliat de l’aprenentatge, de la inclusió i de la lluita contra la segregació.

Dues noies aprenent a tocar la guitarra gràcies al projecte Rockalins
Un dels projectes educatius: Rockalins de l’Institut La Roca del Vallès.

Enguany, centres educatius, AFA i docents d’arreu de Catalunya han presentat 140 experiències i propostes d’aula amb tecnologies digitals, projectes de transformació digital de centres i d’AFAs (el 2018 en van ser 90). Els MLA s’emmarquen dins del programa mSchools que, impulsat per la Fundació Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la GSMA, fomenta la creació i l’aprenentatge amb les tecnologies mòbils, així com l’esperit emprenedor i el treball en equip entre els joves estudiants.  

Deixa un comentari