PDA: el Pla de Decisions Anticipades

La majoria dels catalans mor per l’empitjorament d’una o diverses malalties cròniques i, en una societat cada cop més envellida, cada vegada en seran més; tot un repte per al sistema assistencial. Però també és una societat més informada i, com a tal, s’aposta per l’apoderament dels pacients.

La planificació de decisions anticipades (PDA) és un procés estructurat que ajuda a una persona a deixar constància dels seus valors i les seves opinions per tal que les decisions clíniques siguin congruents amb els seus desitjos quan la seva salut empitjori, especialment en situacions de pronòstic de vida limitat, i perdi la capacitat d’expressar les seves preferències.

La indicacions manifestades en la PDA, que es determinen en col·laboració amb l’entorn afectiu de la persona i de l’equip de professionals sanitaris que l’atenen, es poden modificar i revisar  periòdicament, davant esdeveniments vitals rellevants, tantes vegades com la persona ho desitgi i mentre aquesta tingui capacitat per opinar seguirà prenent les seves decisions en tot moment.

La declaració de PDA aporta el benefici de que es coneguin i se segueixen en tot moment els desitjos de la persona malalta i millora l’abordatge professional davant de possibles situacions de complexitat. També facilita l’acompanyament dels familiars en aquests processos que acostumen a tenir alts nivells d’estrès, depressió i ansietat.

Per tal de sensibilitzar els professionals de l’àmbit d’afers socials de la importància de la PDA com a eina de respecte a l’autonomia i d’apoderament dels pacients, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials i el Departament de Salut han organitzat conjuntament el cicle de conferències “Planificació de decisions anticipades a Catalunya” que tindran lloc a totes les seus de DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials: Lleida (22/03, 12 h), Barcelona (10/04, 17 h), Tarragona (14/05 12 h), Vic (6/6 13 h) i Girona (13/6, 13 h).

Les conferències estaran impartides pel doctor Sebastià Santaeugènia, director del Pla Director de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i Pla Director Sociosanitari, i per Cristina Lasmarias, directora adjunta de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i coordinadora de l’Àrea docent de l’Observatori QUALY.

En paral·lel a aquestes conferències, el Departament de Salut impartirà quatre edicions d’un curs en línia que tindrà lloc entre els propers mesos de març i juliol. Serà gratuït –però amb places limitades– i estarà adreçat a treballadores socials, psicòlegs, metges i infermeres.

A partir de materials audiovisuals, powerpoints locutats, articles, tests autocorrectius i altres recursos com un espai de fòrum per compartir amb un tutor i la resta de companys, els alumnes coneixeran el marc legal que empara la PDA, aprendran a facilitar el diàleg amb els pacients, quins aspectes explorar i com registrar i reavaluar els acords.

Aquesta formació, de deu hores lectives, està acreditada pel Consell Català de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, i reconeguda com a formació d’interès en Serveis Socials (FISS) concedit pel Departament de Treball, Afers Social i Família.

Deixa un comentari