Posar en valor la tasca dels professionals del treball social

El 19 de març va ser el Dia Mundial del Treball Social, com cada tercer dimarts de març des de fa deu anys –abans a Europa se celebrava el 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans–. És una jornada que serveix per posar de manifest el compromís, la contribució i la tasca dels professionals del treball social en la lluita i la garantia dels drets socials de la ciutadania. Enguany a tot el món es va centrar a reivindicar la importància de les relacions humanes.

Cartell del Dia Mundial del Treball Social 2019

Amb motiu d’aquesta commemoració, aquests dies s’han preparat diverses xerrades i taules rodones com les del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT). La delegació de Girona, per exemple, va organitzar el dia 20 la conferència “Reconeixe’ns per reconèixer a l’altre”, que va impartir la treballadora social Lidia Box.

El mateix dia, la delegació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili van celebrar una jornada centrada, en aquest cas, en l’atenció que es dona als menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya.

La delegació de Lleida va ser la primera a commemorar el dia mundial, ja que ho va fer el dia 13. La jornada, que va dur per títol “Converses des del Treball Social: El Treball Social possible”, va servir per reflexionar sobre la professió i posar en contacte professionals, estudiants i docents de Treball Social, i va aplegar unes 200 persones.

Els actes del TSCAT per commemorar el seu dia acabaran el 27 de març a Barcelona, amb l’entrega de les medalles d’or a la Trajectòria professional a Rosa Romeu, a la Significació actual en treball social a Dolors Colom, i a la Fundació Surt, per la defensa dels drets socials. A més de parlaments institucionals, hi haurà un monòleg a càrrec de Marc Buxaderas, un noi de 19 anys amb paràlisi cerebral tetraplègica espàstica que amb el seu projecte “Posa un discapacitat a la teva vida” s’ha proposat canviar la percepció social de les persones amb discapacitat.

Per la seva banda, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull (URL) va preparar un vídeo amb reflexions de professionals sobre què entenen per treball social, i el dia 19 van realitzar un acte sobre joves migrants que arriben sols i el repte que suposa la seva atenció per a les professions socials.

Les reflexions sobre el treball social van més enllà del dia mundial. La Casa de Cultura de Girona, per exemple, acull el 21 i el 28 de març i el 4 d’abril la novena edició dels Debats en Treball Social i Política Social, dedicada als condicionants socials de la salut, la salut mental en primera persona, la salut comunitària i l’autocura dels professionals de l’acció social. Aquests debats estan organitzats per la Universitat de Girona (UdG), la UNED Girona, el TSCAT, l’Ajuntament de Girona i la Fundació Campus Arnau d’Escala.

Deixa un comentari