El 19 de març va ser el Dia Mundial del Treball Social, com cada tercer dimarts de març des de fa deu anys –abans a Europa se celebrava el 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans–. És una jornada que serveix per posar de manifest el compromís, la contribució i la tasca dels professionals del treball social en la lluita i la garantia dels drets socials de la ciutadania. Enguany a tot el món es va centrar a reivindicar la importància de les relacions humanes.

Amb motiu d’aquesta commemoració, aquests dies s’han preparat diverses xerrades i taules rodones com les del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT). La delegació de Girona, per exemple, va organitzar el dia 20 la conferència “Reconeixe’ns per reconèixer a l’altre”, que va impartir la treballadora social Lidia Box.
El mateix dia, la delegació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili van celebrar una jornada centrada, en aquest cas, en l’atenció que es dona als menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya.
La delegació de Lleida va ser la primera a commemorar el dia mundial, ja que ho va fer el dia 13. La jornada, que va dur per títol “Converses des del Treball Social: El Treball Social possible”, va servir per reflexionar sobre la professió i posar en contacte professionals, estudiants i docents de Treball Social, i va aplegar unes 200 persones.
Els actes del TSCAT per commemorar el seu dia acabaran el 27 de març a Barcelona, amb l’entrega de les medalles d’or a la Trajectòria professional a Rosa Romeu, a la Significació actual en treball social a Dolors Colom, i a la Fundació Surt, per la defensa dels drets socials. A més de parlaments institucionals, hi haurà un monòleg a càrrec de Marc Buxaderas, un noi de 19 anys amb paràlisi cerebral tetraplègica espàstica que amb el seu projecte “Posa un discapacitat a la teva vida” s’ha proposat canviar la percepció social de les persones amb discapacitat.
Per la seva banda, la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull (URL) va preparar un vídeo amb reflexions de professionals sobre què entenen per treball social, i el dia 19 van realitzar un acte sobre joves migrants que arriben sols i el repte que suposa la seva atenció per a les professions socials.
Les reflexions sobre el treball social van més enllà del dia mundial. La Casa de Cultura de Girona, per exemple, acull el 21 i el 28 de març i el 4 d’abril la novena edició dels Debats en Treball Social i Política Social, dedicada als condicionants socials de la salut, la salut mental en primera persona, la salut comunitària i l’autocura dels professionals de l’acció social. Aquests debats estan organitzats per la Universitat de Girona (UdG), la UNED Girona, el TSCAT, l’Ajuntament de Girona i la Fundació Campus Arnau d’Escala.