Per cinquè any consecutiu la Fundació Biblioteca Social ha entregat el premi Biblioteca Pública i Compromís Social, que reconeix projectes de biblioteques públiques de tot l’Estat adreçats als sectors més vulnerables de la societat com són els menors en situació de pobresa, les persones sense feina, els nouvinguts o la gent gran, entre altres.
L’objectiu d’aquest guardó, al que enguany s’han presentat 21 projectes, dels quals se’n van acceptar 19, és donar visibilitat a iniciatives que busquen combatre les desigualtats socials. La Fundació, una entitat sense ànim de lucre creada el 2014, considera que, en trobar-se desplegades per tot el territori, les biblioteques públiques no són només centres de cultura sinó que també són la porta d’entrada a la informació i el coneixement, fonamental en el desenvolupament de les persones, en la cohesió social i en el creixement econòmic, com explica en el curt documental “Crecer leyendo“.

El projecte guanyador és “Biblioteca fàcil”, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Llíria (València) i que el personal dels centres va posar en marxa el 2005. Des d’aleshores, ofereixen un tractament inclusiu i normalitzat a persones amb discapacitat, persones usuàries amb trastorns mentals i persones d’edat avançada amb Alzheimer. A més, estudien estendre el projecte a dones marroquines amb escassa formació.
El jurat destaca la notable capacitat integradora i de coordinació dels diversos agents participants, així com l’ús de la lectura i la literatura com a eina eficaç d’intervenció en el teixit social. I és que a més d’oferir una atenció inclusiva als tres col·lectius, alumnes de Primària i Secundària participen sistemàtica i continuada en el club de lectura en “una meritòria tasca de caràcter intergeneracional”. A més, la pertinent combinació de lectura i música a la Ciutat de la Música amb textos clàssics i d’índole local faciliten el coneixement de l’entorn i la història del municipi.

Així mateix, el jurat va concedir un accèssit a “Déjame que te cuente”, una iniciativa de les Biblioteques Municipals d’Osca, amb la col·laboració de tretze entitats socials, adreçada a persones amb capacitats reduïdes per a la lectura. Es basa en les lectures que un nombrós grup de bibliovoluntaris, prèviament formats, realitzen a les biblioteques però també en associacions de persones amb discapacitat, hospitals i residències de gent gran, entre altres. D’aquesta manera s’estableixen xarxes solidàries de normalització i compromís ciutadà.
Tots els finalistes, en un mapa
La resta projectes finalistes són “Biblioterapia: leer es salud”, de la Red de Bibliotecas Públicas Municipales de Motril (Granada); “Leobén”, de la Biblioteca Municipal Agora (A Coruña); “Más allá de los libros”, de la biblioteca pública Ricardo León de Galapagar (Madrid); “Quiero trabajar aquí”, de la Biblioteca Pública Municipal Jose Saramago de Madrid; “Traços de vida. Taller d’escriptura creativa”, de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa (Tarragona), i “Voluntariado Cultural con chic@s, para el fomento de la lectura”, de la Biblioteca Pública Municipal do Concello de Verín (Ourense).
Tots els finalistes i guanyadors d’aquesta i passades edicions es poden consultar al Mapa de Coneixement de Projectes de Biblioteques en l’Àmbit Social, creat per donar visibilitat a les diferents iniciatives i fomentar l’intercanvi de coneixement entre biblioteques i entitats socials. La Fundació ha preparat també un “tutorial“, un recull de pautes que, a partir d’una sèrie de preguntes, ajuden a dissenyar un projecte social en una biblioteca, és a dir, una iniciativa.
