Medicaments solidaris

Sovint es parla de pobresa energètica, alimentària, habitacional… i també n’hi ha de farmacèutica: malalts crònics sense recursos que no poden fer front al pagament dels medicaments o productes sanitaris que necessiten per manca de diners.

Per combatre aquesta situació que pateixen més de 2,2 milions de persones a tot l’Estat, l’ONG Banc Farmacèutic organitza des de fa anys la campanya Medicaments Solidaris. Actualment prepara la dotzena edició i, per això, cerca 600 voluntaris per dur-la a terme.

Tot i tractar-se d’una iniciativa estatal, que tindrà lloc el 18 de maig, la majoria de farmàcies participants es troben a Catalunya i a l’Aragó, on es farà uns dies més tard, concretament el 24 de maig.

Una voluntària explica la campanya a un client d’una farmàcia.
FOTO: Banc Farmacèutic

Ciutadans i farmàcies participants

Durant el 18 de maig i els dies posteriors, es podran trobar a les farmàcies participants cintes solidàries dissenyades per dur-les com a polsera, al clauer o penjades al retrovisor del cotxe, entre altres. A canvi, demanen un donatiu de dos euros, tot i que es podran fer aportacions superiors i adquirir més d’una cinta.

Les persones que vulguin participar com a voluntaris només s’han d’inscriure a la pàgina web de l’entitat. Podran triar la farmàcia participant on vulguin col·laborar i només s’hi hauran d’estar des de les 10 del matí fins a les 2 del migdia del 18 de maig.

El Banc Farmacèutic espera que més de 450 farmàcies col·laborin amb aquesta iniciativa que busca fer visible la pobresa farmacèutica i sensibilitzar a la ciutadania i les administracions perquè ningú hagi de deixar de medicar-se.

Una voluntària explica la campanya a uns vianants.
FOTO: Banc Farmacèutic

L’objectiu d’enguany

L’any passat es van recaptar 54.000 euros que van permetre concedir més de 450 ajudes a persones en situació de pobresa farmacèutica. Enguany, el Banc Farmacèutic s’ha proposat recollir més de 55.000 euros per poder ampliar els ajuts.

Aquesta iniciativa no sempre ha tingut aquest format. Les primeres deu edicions de Medicaments Solidaris s’assemblaven més al Gran Recapte d’Aliments, però les dificultats logístiques que comporta la recollida i posterior gestió dels fàrmacs van empènyer l’entitat a canviar el sistema.

Tampoc és l’únic projecte de l’ONG: amb el Fons Social de Medicaments finança els plans de medicació de persones sense recursos directament a les farmàcies de Barcelona i sis municipis propers. També van crear l’Observatori de la Pobresa Farmacèutica per analitzar el fenomen.

Leave a Reply