Aprenent a ser pares

L’arribada d’un fill és un moment extraordinari per a qualsevol família, però està també farcit de dubtes i temors perquè ningú ens prepara per ser pare o mare, més enllà dels cursos de prepart. Com aprenen els progenitors a ser-ho?

El personal sanitari, educatiu i d’afers socials es converteix en referent i resol dubtes de tota mena. També se’n solucionen –i es comparteixen experiències i emocions– en els grups de postpart, lactància i criança, així com a les portes de llars d’infants, dels espais familiars, de les escoles i els instituts.

Internet també és una gran font d’informació, però cal buscar webs i blogs amb informació veraç i contrastada, igual que s’ha de fer davant de dubtes sanitaris (com recomana el Col·legi de Metges de Barcelona amb la campanya #SalutSenseTrampes).

A continuació us presentem un seguit de recursos per ajudar en l’emocionant tasca de ser pares:

Famílies. En aquest apartat del web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es poden trobar els diferents recursos existents, com el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF), i les entitats que treballen amb aquests col·lectius.

Família i escola. En aquest portal del Departament d’Educació hi ha molt més que recursos per ajudar els fills en la seva etapa escolar, ja que s’hi tracten temes com el consum de risc de substàncies, la lectura, la prevenció i detecció de conductes d’odi i discriminació, el dol, la igualtat de gènere o el lleure en família, entre altres.

Canal Salut. Aquest web del Departament de Salut disposa d’un apartat específic centrat en els nadons i un altre en la infància i l’adolescència, i en aquesta càpsula de vídeo recorda que a educar, també se n’aprèn:

Protecció Civil per a nens i nenes. Els pares han de vetllar per la seguretat dels infants i aquesta pàgina de Protecció Civil, amb dibuixos, jocs i altres recursos, ajuda a explicar als més petits com minimitzar riscos a l’aigua però també a casa, en grans aglomeracions, en situacions de molt fred o molta calor, etc.

Guia per a mares i pares joves. Tot i que s’endarrereix més la maternitat, n’hi ha que no s’esperen. Per ajudar-los, aquesta guia de la Direcció General de Joventut, recull tràmits, ajuts i serveis per a noves famílies i famílies nombroses, els drets laborals o recursos i idees per conciliar la vida personal, familiar i laboral, entre d’altres, com espais on intercanviar roba infantil o una associació que dona suport a pares adolescents.

Observatori Faros. En aquest portal de l’Hospital de Sant Joan de Déu trobareu informació pròpia com d’altres centres, agrupada tant per edats (des de l’embaràs fins a l’adolescència) com per temàtiques, sobre temes com la nutrició (des de lactància materna a dinars de carmanyola, però també intoleràncies i al·lèrgies i trastorns alimentaris), la salut (sobre tota mena de malalties, a més de sobre prevenció, benestar emocional i activitat física) i la seguretat (al cotxe, a l’aigua, a casa, a l’escola… i primers auxilis) i també sobre el desenvolupament i l’aprenentatge (apartat centrat en l’educació, els mitjans de comunicació i les noves tecnologies i el temps lliure, entre altres).


Working on a web template on the laptop

En familia. A més d’informació estrictament relacionada amb la salut d’infants i adolescents, en aquest portal de l’Associació Espanyola de Pediatria hi ha articles sobre com comunicar-se amb els fills a les diferents edats, com educar-los en l’ús responsable de les noves tecnologies (i detectar, per exemple, el ciberassetjament), l’anticoncepció o què fer davant les rebequeries o els tatuatges.

Una mica d’humor

A les xarxes també trobareu perfils de professionals reconeguts com la pediatra Lucía Galán, la psicòloga Mamen Jiménez (@lapsicomami) o la dissenyadora gràfica Agustina Guerrero (@agustinaguerrero) que desmitifiquen la criança amb humor i grups com “El club de las malas madres” que, a més de trencar estereotips de mares perfectes, treballen per a la conciliació de la vida familiar i laboral. Internet també conserva el llegat del periodista Carles Capdevila, tant els seus articles com conferències. Per exemple la conferència “Educar de bon humor” que va oferir a DIXIT, no va trigar a fer-se viral.

Deixa un comentari