Enguany fa 50 anys dels fets que van originar el Dia per a l’Alliberament LGBTI (lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals). El 28 de juny de 1969 la comunitat LGBTI va sortir als carrers de Nova York per mostrar el seu rebuig a una batuda policial en un bar gai. La protesta va acabar amb enfrontaments, detencions i ferits greus, i milers de gais, lesbianes, transsexuals i simpatitzants van manifestar-se com a mostra de suport. Un any més tard Nova York i Los Angeles van acollir la primera marxa de l’Orgull Gai.
Des d’aleshores, s’ha avançat molt però encara queda feina per fer i un dels camps on hi ha més per recórrer és el de la família. Les famílies formades per persones LGBTI han existit des de sempre, però sovint sense gaudir de reconeixement social i, encara menys, legal. Són pocs els països, entre els quals hi ha l’estat espanyol, que atorguen a aquest col·lectiu el dret a casar-se o a adoptar un infant.
Per això, el Pride Barcelona es vol erigir enguany com un altaveu de les famílies LGBTI i reivindicar la diversitat de models familiars. Així, sota el lema “Som famílies a tot arreu”, organitza un munt d’activitats per als més petits: atraccions, llits elàstics, zona d’aigües, pintacares i altres tallers, contacontes amb Briggita Lamoure i un concert d’El Pot Petit.

Durant tot juny i bona part de juliol hi ha concerts, conferències i exposicions, així com el FIRE!!, del qual us vam parlar en aquesta entrada sobre festivals de cinema socials i reivindicatius. No obstant això, el gruix de les activitats –inclòs el Pride Kids– se celebra el 28 i el 29 de juny a les avingudes Maria Cristina i Paral·lel i els seus voltants.
La tarda del 29 s’ompliran de triangles roses i arcs de Sant Martí durant la desena Pride BCN, la marxa tan festiva com reivindicativa que se celebra des del 2009 (per bé que la primera manifestació a favor del col·lectiu LGBTI a Barcelona i a tot l’Estat va ser el 1977). Cada any hi participen més de 250.000 persones, cosa que el converteix en un dels Orgulls més populars d’Europa. De fet, Barcelona aspira a acollir l’EuroPride 2022.
Altres iniciatives a favor del col·lectiu
El barri de la Trinitat Vella se suma a la celebració amb el primer Orgull de la Trini, serà el 13 de juliol al Parc de la Trinitat Vella. Hi haurà una mostra d’entitats #entitatsamborgull, Ràdio Trinijove emetrà en directe debats i taules rodones, un dinar popular, diversos espectacles, concerts… i una actuació de la Colla Jove de Barcelona – Castells amb orgull, que llueixen un mocador especial per fomentar l’esperit inclusiu de les colles.

Una altra iniciativa a favor d’aquest col·lectiu del darrer any és la dels Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, i d’Ensenyament, per fomentar el respecte a l’orientació sexual i a la identitat de gènere entre la gent gran. Un dels temors de les persones grans LGBTI és haver de renunciar a la seva identitat sexual o expressió de gènere per evitar possibles discriminacions en cas d’anar a viure a una residència. Un centenar d’alumnes d’una desena d’escoles d’art de Catalunya van participar en un concurs de cartells, els guanyadors dels quals s’han penjat en residències, centres de dia, habitatges tutelats, casals, centres cívics, etcètera.
Us recordem que a DIXIT tenim nombroses monografies sobre famílies homoparentals, tant de mares lesbianes com de pares gais. També hi trobareu contes infantils com El secreto de las familias, L’Aitor té dues mares o Pirates i pirulins, així com pel·lícules com Los chicos están bien. A l’àmbit temàtic LGBTI de DIXIT, hi ha aquests títols però també molts d’altres, així com diversos dossiers temàtics, activitats i conferències relacionades.