Tens algun ordinador, tauleta o lector de llibre electrònic a casa que encara funciona però que ja no fas servir? Marxes de viatge aquest estiu? Tens coneixements d’informàtica i vols dedicar una mica del teu temps a ajudar als altres? Sigui quina sigui la teva opció, pots col·laborar amb Labdoo, una plataforma que recupera ordinadors per destinar-los a projectes educatius en entorns desafavorits, tant de països en vies de desenvolupament com en països rics.
Labdoo és una xarxa social humanitària que busca facilitar l’accés a l’educació sense generar costos econòmics ni mediambientals. En els últims deu anys ha recuperat prop de 17.900 dootronics (paraula formada per Labdoo i electrònic que fan servir per denominar els aparells informàtics en desús). D’aquests, més de 12.200 han estat entregats a 1.432 escoles, el que ha beneficiat prop de mig milió d’estudiants (466.876).
Abans d’enviar-los, s’esborren totes les dades que puguin contenir els aparells electrònics i s’hi instal·len programes educatius en l’idioma que es parli en el país de destí. Viatgers voluntaris els porten a escoles, orfenats i camps de refugiats. L’organització calcula que aquesta forma d’enviament ha permès estalviar 263.949 kg de CO2, ja que els dootronics viatgen arreu del món: hi ha donants i benefactors escampats per 130 països.
Gràcies a un codi identificador de nou dígits i a un codi QR únics es pot seguir en línia l’enviament i, fins i tot, saber per a què els fan servir i veure fotos d’infants, joves i altres beneficiaris utilitzant-los. Si se’ls espatlla i no es pot arreglar de nou, es reciclen per reduir l’impacte ambiental i se’ls proporciona un altre gratuïtament.
Els voluntaris també organitzen recollides de dootronics, coordinen dootrips (com anomenen els viatges en què es duen ordinadors), fan xerrades de sensibilització, es reuneixen per sanejar ordinadors… Són tasques flexibles que duen a terme en funció de les seves habilitats a diferents punts del món: 264, concretament. Acostumen a ser escoles però també empreses, entitats veïnals i ajuntaments, i se’ls anomena hubs.
Històries properes de Labdoo
Els codis dels dootronics permeten seguir els viatges que realitzen. Alguns recorren un grapat de quilòmetres i d’altres en fan milers. A continuació us posem dos exemples.
El CRAE Seonee és un centre residencial d’acció educativa de Girona per a infants i adolescents (de 0 a 18 anys) que per diferents motius no poden viure amb els seus pares. Com també s’encarreguen de la seva educació, al març van demanar a Labdoo ordinadors perquè només en tenien un per poder fer els deures de l’escola.
Els van rebre pocs dies després procedents de l’Escola Monlau de Barcelona, un hub que s’ocupa de recollir i sanejar portàtils i ordinadors de taula. Van començar el setembre del 2017 i des d’aleshores han passat per les seves mans més de 150 dootronics.

Uns dootronics que van recorre uns quants quilòmetres més gràcies als voluntaris són els que el Col·legi Vedruna Sant Elies de Vilafranca del Penedès va preparar per a l’escola i l’institut de Thillé Boubacar, al Senegal. Els havia demanat l’Associació pel desenvolupament del Riu Senegal, que treballa per facilitar l’accés a la informàtica, així com el seu bon coneixement, als infants de famílies amb escassos recursos de la població. Però no són els únics dootronics que ha preparat. En dos anys, l’escola vilafranquina ha recollit i sanejat més de 170 aparells que han arribat arreu del món, des del Marroc o Grècia fins a Tailàndia i Uganda. Alumnes d’entre 12 i 16 anys s’encarreguen, en diversos tallers, de sanejar i registrar els aparells, que són guardats amb cura fins que els voluntaris els poden dur.