Assabentar-se dels canvis legals, les activitats formatives, dels projectes més innovadors o de les convocatòries de subvencions és fonamental per a qualsevol professional, també en l’àmbit d’afers socials. Però mantenir-se informat de totes les novetats pot ser difícil si no es tenen a l’abast les eines i fonts d’informació adequades.
Per aquest motiu, Treball, Afers Socials i Famílies i la resta de departaments de la Generalitat de Catalunya elaboren periòdicament butlletins electrònics adreçats als professionals, el món acadèmic i a la ciutadania que pugui estar-hi interessada. Aquestes publicacions periòdiques, de subscripció gratuïta, recullen notícies, articles, publicacions, activitats i tota mena de recursos d’interès. Tot seguit us presentem una selecció d’aquells butlletins vinculats als afers socials.
DIXIT
El butlletí DIXIT és el butlletí corporatiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. És quinzenal i ofereix notícies d’actualitat de l’àmbit d’afers socials, agenda de conferències i formacions, lectures recomanades, recursos web i informació sobre convocatòries. També inclou les novetats de DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials com les conferències, la publicació al portal de dossiers temàtics o seleccions de novetats, i la incorporació de nous vídeos dels actes que organitza a DIXIT TV. Està disponible en castellà i anglès, i disposa del monogràfic semestral Europa Social. En aquest enllaç podeu trobar els últims números publicats.

Inf@ncia
Publicat cada dos mesos per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, aquest butlletí està adreçat a la comunitat tècnica i a les institucions que vetllen per la protecció dels drets de la infància i l’adolescència. Inclou articles en profunditat, experiències en matèria d’infància, recomanacions de llibres, recursos, notícies i formació.
Jove.cat i altres butlletins relacionats amb la joventut
La Direcció General de Joventut publica mensualment aquest butlletí adreçat a la gent jove de Catalunya, on es recullen les novetats més destacades del portal Jove.cat i on també es pot trobar informació pràctica de temes diversos i conèixer alguns dels actes assenyalats de l’agenda d’activitats.
També pensant en els més joves, cada quinze dies es publica el butlletí del Carnet Jove, amb les darreres novetats i les ofertes per a concerts, festivals, esdeveniments esportius i exposicions, entre d’altres.
En canvi, el butlletí e-Joventut està adreçat als professionals de joventut, ja que bimestralment recull informació, convocatòries de subvencions, normativa, cursos, i assessorament, entre altres serveis.
Migracions
El butlletí de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania informa mensualment de l’actualitat del món de la immigració a Catalunya. També disposa del monogràfic La immigració en xifres, que dona a conèixer les dades i estadístiques més actuals sobre la població estrangera a Catalunya.

A l’Abast i altres butlletins de Xarxanet.org
Amb informació d’interès per a entitats de voluntariat, associacions i la ciutadania interessada en l’acció social, el butlletí A l’Abast està coordinat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària en el marc del projecte de la xarxa associativa Xarxanet, que edita tres butlletins més.
D’una banda, hi ha els butlletins setmanals Actualitat (amb informació sobre els diferents àmbits del voluntariat –social, cultural, ambiental, internacional i comunitari–, i dels serveis per a entitats com la formació del voluntariat o l’assessorament jurídic, econòmic i informàtic) i Finançament (que recull convocatòries de premis, subvencions, concursos i beques).
Xarxanet també publica NonProfit, un butlletí mensual en anglès adreçat a professionals i altres agents d’interès del tercer sector de la resta del món amb l’objectiu de donar visibilitat de la tasca de les entitats catalanes a l’exterior.
Treball i economia social
La Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa edita aquest butlletí mensual amb notícies, entrevistes, activitats, formació i recursos relacionats amb l’economia social i el cooperativisme.
Hi ha dos butlletins que vinculen els afers socials i l’empresa: l’RScat (on trimestralment sobre la responsabilitat social de les empreses i l’administració a Catalunya) i l’æQual (que dos cops l’any recopila serveis, iniciatives i recursos per promoure la igualtat i la qualitat en el treball).
Subscripció als butlletins
Donar-se d’alta a un o més butlletins de la Generalitat de Catalunya és d’allò més fàcil amb l’eina de subscripcions Butlletins gencat. En aquesta pàgina, si encara no esteu subscrits a cap, haureu d’emplenar el formulari amb les dades requerides, acceptar les condicions legals, prémer el botó ‘Accepta’ i confirmar mitjançant l’enllaç que rebreu per correu electrònic. Després, o si ja sou subscriptors, només haureu de gestionar les subscripcions dels butlletins de Treball, Afers Socials i Famílies o bé publicats per altres departaments. En aquest sentit, n’hi ha que també estan vinculats a l’àmbit d’afers socials i us poden ser d’interès. Tot seguit, us en destaquem alguns.
Família i Escola
El Departament d’Ensenyament publica mensualment aquest butlletí amb què fa arribar a les famílies els nous continguts del web Família i Escola.
Canal drogues
La drogodependència és una problemàtica que cal abordar des de diversos àmbits i el social és un dels més importants. Aquesta publicació bimensual del Departament de Salut recull notícies destacades, programes, formacions, projectes internacionals i publicacions rellevants al voltant de l’epidemiologia, la reducció de danys i els tractaments.

Infosida
Un altre dels butlletins de Salut amb un important contingut de caràcter social és Infosida. De periodicitat semestral, busca formar i sensibilitzar els professionals per millorar les tasques de prevenció i d’assistència en relació amb la infecció pel VIH i les altres infeccions de transmissió sexual.
Els butlletins de l’Institut Català de les Dones (ICD)
L’ICD en publica dos de mensuals: el primer recull informació d’actualitat sobre polítiques de gènere, i l’altre, l’InfoCentreDoc, recopila les darreres novetats de l’ICD.