El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat en marxa un procés de reconversió progressiva dels casals de gent gran de tot Catalunya amb l’objectiu de convertir-los en un espai intergeneracional amb activitats i projectes per a totes les edats. Amb aquesta transformació en casals cívics vol obrir els seus recursos a tota la societat per convertir-los en un espai de convivència, on tothom tingui cabuda i així evitar l’aïllament de les persones grans, i alhora fomentar l’acció comunitària d’aquests equipaments.
El 2 de setembre s’obriran les inscripcions de totes les activitats del primer trimestre del curs, que començaran a finals de setembre i duraran fins al desembre. La nova programació incorpora actuacions i tallers orientats a lluitar contra l’exclusió i activitats de sensibilització que generin impacte i transformació social. Us n’hem parlat al portal de DIXIT i a Twitter amb l’etiqueta #CasalsGENCAT.
Entre d’altres, s’han programat activitats per prevenir el sensellarisme, la violència masclista, el racisme o la xenofòbia per raons d’ètnia, cultura, condició de gènere, religió. Així mateix, el catàleg incorpora actuacions com el teatre des del punt de vista de la intervenció social; la prevenció de l’assetjament escolar o la discriminació del col·lectiu LGTBI; la promoció de la interculturalitat, la sexualitat i l’afectivitat a la vellesa, o sobre com incorporar les noves tecnologies per apoderar les persones durant tot el seu cicle vital.
Aquesta nova proposta formativa s’implementarà de la mà d’entitats especialitzades i amb expertesa en cadascuna de les temàtiques per tal d’assegurar la qualitat de les activitats i dels tallers proposats. Una altra novetat és la participació de l’Agència Catalana del Consum, l’Oficina de Drets Civils i Polítics i l’Oficina Antifrau per tal de donar consells i seguretat als ciutadans.
També s’hi faran tallers, conferències, exposicions i altres activitats per fomentar les aficions, gaudir de noves relacions, ampliar coneixements i formar part d’un projecte comú. En alguns casals continuaran programes com Jugar i Llegir que fomenta el joc lliure i dirigit i la lectura entre infants d’entre 4 i 12 anys–, o el Punt Òmnia–un servei d’accés a les noves tecnologies obert a tothom amb el suport d’un professional que dinamitza l’espai–.