Fotoperiodisme social, jove i femení

Cada any, entre finals d’agost i principis de setembre, Perpinyà es converteix en la capital mundial del fotoperiodisme gràcies al certamen Visa pour l’Image. En el marc del festival paral·lel Visa Off, que exposa els treballs de fotògrafs amateurs, la Generalitat de Catalunya entrega a la ciutat francesa els guardons de fotoperiodisme jove Clic 2019. Enguany han tingut un marcat accent femení, no només per les autores de les fotografies, sinó també per les seves protagonistes.

L’Esther, per exemple, és la protagonista del fotoreportatge guanyador. Àngela Ximena ha retratat el periple d’aquesta exballarina argentina de 86 anys que arriba a Catalunya per reunir-se amb la seva filla i els seus néts després de quedar-se vídua i haver superat un càncer als 42 anys.

En aquesta modalitat de fotoreportatge el jurat ha concedit un accèssit al treball realitzat per Júlia Tuxans i Anna Surroca. “Dones amb història” ressegueix la història d’unes dones que van sobreviure a la infecció del VIH i que van reaprendre a viure gràcies a la resiliència, la sororitat i la lluita per la vida.

  • Esther mostra les seqüeles del càncer de mama que va patir als 42 anys.
  • Esther en una botiga de queviures.
  • Dues de les protagonistes del reportatge s'abracen seminues.
  • Quatre de les protagonistes del reportatge posen en roba interior.

En la modalitat audiovisual, ha guanyat el treball de Sònia Calvó, Victòria Oliveres i Víctor Yustres. “Fugir per estimar i ser” és un relat audiovisual del periple que han de patir les persones homosexuals i transsexuals al Marroc. Algunes arriben a Europa per demanar protecció internacional. Hi entren a través de la frontera amb Ceuta i són retingudes al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants durant més d’un any abans de ser enviades a diferents llocs de l’Estat, on sovint continuen patint racisme i homofòbia.

El concurs també concedeix una beca fotoperiodística. La d’aquesta edició, la quarta, és per a Alba Cambeiro, que retratarà l’assentament de refugiats kurds a Makhmur (Iraq). Fa més de 20 anys que milers de persones hi viuen, pràcticament sense ajuda internacional –no hi té presència ni l’ONU–, amb un règim polític propi en què la democràcia per representació directa, el feminisme i l’ecologia són pilars fonamentals. Els infants que hi neixen, però, són apàtrides, sense cap mena de document d’identificació.

Els premis Clic, organitzats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de l’Agència Catalana de la Joventut, i l’Associació Diomira, volen ser un trampolí per als joves fotoperiodistes catalans d’entre 18 i 30 anys. El concurs compta amb la col·laboració del Carnet Jove, que promou la iniciativa entre els seus titulars.

Les obres guanyadores viatjaran en una exposició itinerant juntament amb les instantànies seleccionades en aquesta edició. Des de la creació dels premis Clic, l’any 2000, 770 joves han presentat els seus projectes de fotoperiodisme, una especialitat amb què denunciar situacions de vulnerabilitat social i mostrar amb sensibilitat realitats poc visibles.

Leave a Reply