Referents femenins per a les noves generacions

Fa uns dies més d’un milió i mig d’alumnes van tornar a l’escola i l’institut. Les tauletes mòbils i l’educació per projectes s’imposen més sovint a les aules, i qüestions com el feminisme, l’educació afectivosexual o l’ecologia hi són cada vegada més presents. No obstant això, i tot i ser la meitat de la població, la presència pública de les dones es limita al 10%, especialment en àmbits com la ciència o la política.

Les nenes tenen pocs referents femenins amb què emmirallar-se, però no només els necessiten elles. Els nens també en necessiten per saber que homes i dones són iguals, i avançar cap a la igualtat plena.

Amb l’objectiu de donar a conèixer les aportacions a la ciència, la història o la literatura d’algunes de les dones més rellevants de Catalunya i la resta del món, la Fundació Pere Tarrés ha elaborat un calendari amb il·lustracions d’Anna Solà adreçat a escoles, centres socioeducatius, centres d’esplai i famílies.

Les protagonistes del calendari són l’oceanògrafa Josefina Castellví, la matemàtica Ada Lovelace, la científica Marie Curie, la política Clara Campoamor, la pedagoga Maria Montessori, dues víctimes del nazisme com són Anna Frank i Neus Català, l’actriu i directora de teatre Margarida Xirgu, l’educadora Rosa Sensat i les escriptores Mercè Rodoreda, Rosalía de Castro i Santa Teresa de Jesús.

A més d’una eina de planificació, el calendari també pretén ser un recurs pedagògic. Docents, formadors i pedagogs de l’entitat han elaborat un seguit de fitxes (cada mes se’n publicarà una en aquest interactiu) amb activitats relacionades amb l’àrea d’expertesa de la protagonista del mes.

Per exemple, l’activitat del setembre, dedicat a Castellví, gira entorn dels mars i oceans del món, i pretén ajudar els infants i joves a reconèixer animals i plantes del mar, a treballar en equip i a relacionar els problemes ambientals amb els efectes de l’activitat humana i l’extinció de les espècies.

One Comment Add yours

Deixa un comentari