Música sense límits

La musicoteràpia és una eina cada vegada més utilitzada pel seu potencial terapèutic i integrador que professionals degudament qualificats utilitzen la música com a eina terapèutica per millorar diferents àrees del cervell com són la cognitiva, l’emocional i la sensorial, ja que la música les activa de manera simultània. Els efectes beneficiosos i terapèutics de la música, coneguts des de l’Antiguitat, estan demostrats científicament tant a nivell físic i emocional com a nivell cognitiu i conductual.

Aquesta teràpia permet intervenir amb persones amb deteriorament cognitiu lleu, demència o Alzheimer per activar la memòria, treballar la motricitat o combatre l’exclusió (com fa el projecte Música per l’oblit); amb malalts de Parkinson per treballar la postura i la velocitat de la marxa; amb persones amb trastorn de l’espectre autista per millorar la comunicació i la interacció; amb infants amb diversitat funcional (Música a l’abast); amb pacients oncològics per ajudar-los a relaxar-se… i amb cuidadors/es de persones amb dependència per reduir l’ansietat i l’estrès.

Dos dels integrants de l'Orquestra Inclusiva durant un concert al Mercat de les Flors
Concert de l’Orquestra Integrada al Mercat de les Flors. FOTO: ARTransforma.

DIXIT disposa de diverses monografies sobre aquesta temàtica que podeu trobar al catàleg i en el dossier temàtic que vam elaborar el 2018. A més, els centres DIXIT han acollit dues conferències de la musicoterapeuta especialitzada en demències Mónica de Castro: “Musicoteràpia i qualitat de vida en el procés d’envelliment” i “Musicoteràpia i qualitat de vida en l’Alzheimer”, de la qual se n’han fet diverses edicions. També hi ha formacions especialitzades com el Màster en Musicoteràpia, impartit per l’Institut de Formació Continua-IL3 de la Universitat de Barcelona i reconegut com a Formació d’Interès en Serveis Socials.

La música no entén de discapacitats

De vegades, les persones amb discapacitat no es limiten a escoltar o a participar d’un taller sinó que esdevenen els grans protagonistes de l’activitat. ‘Música a les mans’ és una trobada anual d’alumnes d’escoles de música i conservatoris amb alguna discapacitat visual, que culmina amb un concert. En l’última edició, la tretzena, van participar 17 alumnes de tot Catalunya. Si us voleu posar, per un moment, a la seva pell, només us heu de descarregar l’aplicació mòbil Tengo Baja Visión VR i veureu el mateix que les persones afectades per diferents patologies visuals.

Ells i altres joves músics amb discapacitat que vulguin continuar els seus estudis musicals superiors i desenvolupar una carrera professional poden optar, des d’aquest curs, a la beca impulsada per les fundacions Grupo SIFU i Conservatori del Liceu. Les dues entitats col·laboren des de fa temps i un cop l’any celebren ‘La nit més IN’, una gala dedicada a la integració, la inclusió i la interpretació per demostrar que l’art no té límits ni discapacitats. Una coral inclusiva –amb persones amb discapacitat intel·lectual, sensorial i física i d’altres sense–, un pianista invident, un violinista amb síndrome de Down o un violoncel·lista amb discapacitat auditiva van ser alguns dels protagonistes de l’última edició.

L’associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3 organitza un cicle de concerts que va començar el passat 27 de setembre i durarà fins el 24 de novembre per fomentar la cultura inclusiva i donar l’oportunitat a les persones amb discapacitat visual de pujar a l’escenari. Hi participen sis agrupacions que, com a mínim, compten amb un integrant amb discapacitat visual i després de cada concert hi ha una tertúlia perquè el públic i els artistes puguin interactuar. L’Ajuntament de Barcelona els cedeix els centres cívics on actuen.

3 Comments Add yours

Deixa un comentari