Moment per a la reflexió i el reconeixement de les entitats socials

El Nadal és un bon moment per valorar tot allò que tenim: família, salut o feina. No tothom té la mateixa sort, ni és conscient del que té. La proximitat del cap d’any convida a les entitats socials a fer balanç de l’any que acaba, sobretot per aquelles que aquest any ha estat especial. N’hi ha que han celebrat els 25, 30, 35, 40 i, fins i tot, els 50 anys treballant per millorar la vida dels altres. Des de DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials felicitem a totes per la tasca que fan i proposem un repàs d’algunes de les entitats que fan anys, malgrat que segur que ens en deixem més d’una.

 • acidH, acrònim de l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, atén des de 1994 persones amb Intel·ligència Límit (IL) i discapacitat intel·lectual lleu. Presta serveis per cobrir les seves necessitats socials, laborals, formatives, habitacionals i de lleure, i treballa per millorar la seva qualitat de vida i la seva integració en la societat. Quatre anys després va constituir la Fundació Privada Tutelar acidH per evitar situacions de desemparament quan moren els pares i de claudicació familiar.
Usuaris d’acidH en una classe. FOTO: Acidh
 • Arep per la salut mental va néixer el 1979 gràcies a la iniciativa d’una família amb un fill amb esquizofrènia que no es va quedar de braços plegats davant la manca de recursos. Des d’aleshores l’entitat treballa per millorar la qualitat de vida dels malalts mentals, també oferint-los activitats de lleure per combatre l’apatia que pot estancar la seva recuperació. Ara gestiona un centre de dia, pisos terapèutics, un centre especial de treball, i va contribuir en la creació dels serveis d’urgències psiquiàtriques que el 2002 va començar a funcionar a tot Catalunya.
 • Aura Fundació, nascuda el 1989 com a associació, va ser pionera a Espanya en la implementació i desenvolupament de programes de treball amb suport per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual mitjançant la inclusió sociolaboral. També destaca per fomentar la participació de les persones ateses a través d’El Club. Creat el 1997 amb el nom de Grup d’Autogestors, afavoreix que les persones amb discapacitat puguin prendre decisions sobre allò que els afecta, debatre i defensar els seus drets i interessos.
 • EDUVIC és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre que el 1994 va començar a involucrar-se en l’educació d’infants i adolescents vulnerables; primer treballant només amb els menors i després, també amb les seves famílies. Deu anys després, va néixer l’Escola Itinere amb què, a través de formacions per a professionals, comparteix les seves experiències i aprenentatges. Actualment, entre els projectes, hi ha la gestió de centres de primera emergència i de primera acollida i pisos assistits per a joves migrats no acompanyats de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.
Taller de treballs manuals en què participen persones amb trastorns de salut mental.
FOTO: Obertament (membre del Fòrum Salut Mental)
 • El Fòrum Salut Mental es va constituir com a tal el 1994 gràcies a la unió de 23 entitats del sector de l’atenció sanitària concertada i l’atenció social en salut mental i addiccions tant d’infants com d’adults. L’entitat, amb més de mil treballadors, presta més d’un centenar de serveis (hospitals de dia, comunitats terapèutiques, serveis de rehabilitació comunitària, de rehabilitació infanto-juvenil, llars-residència, llars amb suport, serveis prelaborals, serveis d’inserció, empreses socials, clubs socials i serveis tutelars, entre altres).
 • La Fundació Autisme Mas Casadevall tot just acaba de celebrar el seu 30è aniversari. Des de 1988 vetlla perquè les persones amb trastorns de l’aspecte autista (TEA) que atén gaudeixin de més autonomia personal, participin en la vida comunitària i explotin les àrees funcionals, cognitives i motores amb tallers ocupacionals, teràpies amb animals i altres iniciatives enfocades a l’envelliment d’aquestes persones, una etapa vital sovint invisibilitzada.
 • La Fundació Bayt-al-Thaqafa (Casa de Cultura) va néixer el 1974 de la mà de Teresa Losada , franciscana i doctora en Filologia Semítica. El projecte va arrencar al centre de Barcelona i, poc després, a Sant Vicenç dels Horts per acompanyar les primeres persones procedents del Marroc. La realitat migratòria ha canviat en aquests 45 anys i ara atén persones d’orígens diversos, majoritàriament que comparteixen la cultura del món àrab i/o la religió musulmana. Defensora de la potència i la riquesa de la diversitat cultural, l’any 2000 l’entitat va rebre el premi de Drets Humans de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
 • La Fundació Escó també va néixer per atendre els infants del Raval, però el 1984. 35 anys després continua atenent i acompanyant famílies que es troben en situació de risc o d’exclusió social del barri i els seus voltants, centrant-se en les dones i les seves criatures. També promou el voluntariat com a eina de transformació social i va ser precisament arran d’un voluntariat a l’entitat que Salvador Mas de Xaxás va crear la Fundació Èxit, que el 2020 celebrarà el seu vintè aniversari, per reduir l’abandonament educatiu prematur entre el jovent en situació de vulnerabilitat social i, conseqüentment, afavorir la seva la inserció laboral.
Tràiler del documental de la Fundació Gavina.
 • La Fundació Gavina va obrir el 1979 al barri del Raval de Barcelona el primer centre d’atenció diürna per a la infància amb dificultats sociofamiliars de Catalunya. Des d’aleshores treballa per millorar la qualitat de vida infantil, juvenil i familiar, i lluita per la igualtat d’oportunitats de totes les persones, independentment de la seva nacionalitat, raça, llengua, sexe o religió. Celebra l’efemèride amb un documental en què han participat el pare Manel, Txarango i la cantant María Hinojosa.
 • L’Institut de Reinserció Social va néixer el 1969 essent la primera associació privada sense ànim de lucre i professionalitzada d’àmbit estatal, que treballava amb persones marginades i en l’àmbit de la reinserció. En aquests 50 anys, la Fundació IRES continua oferint una atenció integral a famílies que passen moments difícils i de millorar la seva autonomia perquè puguin afrontar dificultats similars en el futur.
IRES i el concepte de vulnerHabilitat.
 • El Grup Som Via va néixer el 1994 com una petita associació però actualment engloba tres fundacions orientades al servei de les persones amb necessitats de suport i/o en situació de risc d’exclusió social, principalment persones amb discapacitat i/o malaltia mental i gent gran. Gestionen residències i habitatges amb suport, i també actuen com a entitat tutelar per a persones amb trastorn mental, gent gran i persones amb discapacitat que estan incapacitades judicialment.
 • MIFAS treballa des de 1979 per a la plena integració social i laboral de les persones amb discapacitat física, orgànica i sensorial de la demarcació de Girona. Creada i gestionada per persones amb discapacitat, fa tot el que és possible per millorar el coneixement i l’estudi de la problemàtica laboral, econòmica, social i humana que afronta el col·lectiu, i per aconseguir la independència econòmica i justícia social de les persones amb discapacitat. També presta serveis assistencials i gestiona centres especials de treball i un servei d’integració laboral.
 • Osonament ofereix una xarxa de recursos integrats per cobrir les necessitats de rehabilitació, habitatge, oci i inserció laboral de persones amb problemes de salut mental i addiccions a Osona. Per cloure la celebració del 40è aniversari (va néixer el 1978), 30 usuaris i professionals de l’entitat van representar el passat 23 de novembre al teatre Atlàntida de Vic un espectacle basat en la novel·la Un món feliç d’Aldous Huxley.
 • El Telèfon de l’Esperança fa 50 anys que escolta vivències i acompanya sense jutjar: trastorns de salut mental, angoixa, solitud, violència de gènere, problemes de parella i/o familiars, addiccions, dificultats econòmiques… o la tristesa que senten molts en èpoques com el Nadal, quan sembla que tothom hagi de ser feliç. Fa uns mesos us en vam parlar en aquesta entrada.

Leave a Reply