El coronavirus no pot amb el vessant més social de la telefonia

Fa uns dies l’organització del Mobile World Congress va anunciar la cancel·lació de la fira després que desenes d’empreses declinessin assistir-hi per por al coronavirus. Setem Catalunya, però, manté el congrés que des de 2016 organitza per denunciar les greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i l’impacte ambiental d’aquesta indústria que la fira mundial de telefonia invisibilitza.

El Social World Congress, que compta amb suport de la Unió Europea i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, és un espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. La cinquena edició duu per títol ‘Lluites compartides Sud global i Nord’ i busca generar diàleg i sinergies entre treballadors en precari del nord i del sud de la cadena de subministrament mundial de la indústria electrònica.

El Pati Manning de Barcelona, on tindrà lloc la trobada del 24 al 26 de febrer, acollirà la projecció de documentals, tallers de reparació i reciclatge, i diversos debats centrats en qüestions com els abusos en les condicions laborals en països com Espanya o l’Índia, les desigualtats de gènere en aquest sector, el cicle vital dels mòbils i el seu impacte ambiental i social, o la compra pública socialment responsable.

Iniciatives tecnològiques per millorar la qualitat de vida

A mitjans de gener, abans que l’organització decidís cancel·lar la fira, la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i l’Ajuntament de Barcelona van entregar els premis a les millors iniciatives tecnològiques destinades a millorar la qualitat de vida de la gent gran, als quals optaven 53 propostes de 14 països.

Les guanyadores van ser Misty II, un robot d’assistència i vigilància de l’empresa lleidatana Grup Saltó, i una plataforma desenvolupada per la multinacional Cisco per cobrir les necessitats bàsiques i assistencials, però també lúdiques i socials de la gent gran. Els dos projectes rebran 100.000 euros per desenvolupar una prova pilot a Barcelona en tant que laboratori del 5G.

El robot que acompanyarà les persones grans. Ajuntament de Barcelona

Aquest febrer el consistori iniciarà una prova pilot amb una vintena de persones grans per estudiar fins a quin punt un dispositiu tecnològic com el Misty II pot ajudar a millorar l’atenció que reben la gent gran que viu sola a casa seva. Es faran servir quatre robots que canviaran de llar cada dos mesos fins al febrer de l’any vinent.

Música accessible per a persones amb discapacitat

Barcelona Activa també va lliurar el quart Premi d’Emprenedoria Social a The EyeHarp, que utilitza un sistema innovador d’instruments digitals perquè les persones amb discapacitat puguin aprendre a tocar música a través de la mirada o del cap. Els altres finalistes van ser Carbon Vivo, que aplica el coneixement científic sobre un tipus de carbó a productes i processos agrícoles i ramaders, i Flip Food, que transforma fruites i verdures desaprofitades en sucs frescos, llimonades i batuts de llet d’avellana.

Leave a Reply