El costat més solidari i divulgatiu de l’esport

Amb l’arribada del bon temps proliferen les proves esportives, també les solidàries. Per als participants, són una bona excusa per aportar un gra de sorra a una bona causa passant-s’ho bé. Alguns, fins i tot, volen que persones amb discapacitat gaudeixin de l’emoció de les curses i, per això, col·laboren amb l’entitat Egoísmo positivo, que organitza persones voluntàries per empènyer les seves cadires de rodes en curses com la Marató de Barcelona, en la qual aquest diumenge havien de participar per cinquè any consecutiu (la prova ha estat ajornada fins al 25 d’octubre).

Alguns dels voluntaris d’Egoísmo Positivo i de les persones amb discapacitat que l’any passat van participar en la Marató de Barcelona. FOTO: Egoísmo Positivo.

En la mateixa línia, la Fundació Aspasim, que des de fa més de 80 anys vetlla per a les persones amb discapacitat greu, organitza cada octubre al barri barceloní de Sarrià la cursa Correm Junts, d’una milla de distància (1.609 metres) que es pot recórrer individualment, des de l’any passat, en la modalitat millaXperience. Consisteix a participar en un equip de cinc persones per acompanyar-ne una sisena amb discapacitat intel·lectual i implicar-se activament en la captació de fons per cobrir les seves necessitats econòmiques.

Els esdeveniments esportius solidaris són, per als organitzadors, una oportunitat per recaptar fons i conscienciar sobre diverses realitats. L’esport també té un gran potencial integrador, com ho demostren les iniciatives esmentades i d’altres adreçades a dones que han estat víctimes de la violència de gènere o que han superat un càncer de mama o per a persones que estan a la presó.

De fet, una de les primeres que trobem al calendari havia de ser Corre en gran, que havia de tenir lloc el 22 de març a Sant Esteve Sesrovires però que, aquesta mateixa setmana, ha estat cancel·lada sine die pel risc de contagi del coronavirus. L’organitzen des de fa tres anys interns i professionals de Brians 2 per recaptar fons per a la investigació de diferents malalties. Després del càncer infantil i l’esclerosi lateral amiotròfica, la causa triada enguany és la síndrome de Rett, una malaltia congènita i degenerativa que afecta una de cada 10.000 nenes i que es fa evident en el primer any de vida, quan comencen a perdre capacitats progressivament. Interns de diferents presons prendran part de la sortida.

Poc després, el 28 de març, està previst que un centenar de persones participaran a la tercera Vertical Montserrat, una iniciativa de Bombers amb Causa per recaptar fons per a programes de recerca en malalties infantils i d’atenció a infants en risc. La cursa consisteix a pujar a peu els 2.184 graons de les escales dels dos funiculars de Montserrat (i els bombers participants ho fan amb l’equip d’intervenció posat). Enguany estrenen una categoria inclusiva per a persones amb discapacitat visual, intel·lectual o física. Dues setmanes abans, Esparreguera havia d’acollir la Festa dels Valors (FestaVal), una jornada que dóna suport a la iniciativa dels bombers però que ha estat ajornada com a mesura de prevenció pel risc del coronavirus.

A finals de curs (i en alguns casos, a finals d’any) es disputa la Cursa Contra la Fam, un projecte pedagògic, solidari i esportiu que impulsa Acció contra la Fam a tot el món per recaptar fons i, sobretot, conscienciar els adults del futur per combatre la fam. Després de treballar la problemàtica amb un representant de l’ONG, els infants busquen patrocinadors que facin aportacions per cada volta que completin. Només l’any passat més 22.000 alumnes catalans de mig centenar de centres educatius van aconseguir recaptar prop de 100.000 euros.

El calendari és ple d’esdeveniments  esportius solidaris. Al llarg de tot l’any se celebren caminades i curses arreu de Catalunya per recaptar fons per a la investigació de tota mena de malalties (càncer, càncer infantil, diabetis…) i millorar la qualitat de vida de persones en risc d’exclusió social. Des de la caminada per equips Magic Line amb què Sant Joan de Déu ha recaptat més d’un milió i mig d’euros des de 2014 per als seus projectes socials, fins al Mulla’t per l’esclerosi múltiple, que només en la 26a edició va recollir més de 300.000 euros, passant per altres activitats més modestes però igualment importants. Calen molts grans de sorra per fer una platja.

2 Comments Add yours

Deixa un comentari