Connecta’t al voluntariat contra el coronavirus

Durant aquests dies han sorgit espontàniament moltes iniciatives de persones i entitats oferint-se voluntàriament per ajudar a fer front a la crisis social originada pel coronavirus. Centenars d’estudiants de Medicina i Infermeria i d’acabats de llicenciar s’han ofert per reforçar les plantilles dels hospitals i centres d’atenció primària, fins i tot abans que el Departament de Salut els ho demanés oficialment, una petició que ha fet extensiva a metges que s’han jubilat fa poc. A més, persones aficionades a la costura confeccionen de forma altruista mascaretes, i d’altres s’han ofert als seus veïns i veïnes més fràgils (directament o a través de cartells en espais comuns com replans i ascensors) a fer-los la compra d’aliments i medicaments, a treure les escombraries o a passejar el gos. 

De fet, la Confederació de Federacions d’Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya (CONFAVC) ha demanat públicament a les comunitats de veïns i veïnes i a les agrupacions de propietaris que vetllin per les persones més vulnerables. També ha fet una crida a les associacions veïnals a organitzar xarxes d’ajuda mútua o posar-se al servei de les que s’estan activant, i les insta a col·laborar amb la resta d’entitats per combatre les conseqüències socials del coronavirus.  

Per canalitzar la cerca de voluntaris per donar suport a persones vulnerables durant l’emergència sanitària actual, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies posa a disposició de les administracions públiques i les entitats socials la plataforma Connecta’t al voluntariat. Aquesta eina és especialment útil per amplificar les crides per trobar persones voluntàries que ajudin els professionals en la prestació de serveis essencials. 

La plataforma permet a administracions i entitats formular les crides de voluntariat, delimitant l’àmbit d’acció territorial i afegint una descripció de la necessitat a cobrir i el perfil de persones que es busquen. La ciutadania hi troba agrupades les diferents crides i pot decidir quina encaixa més amb les seves possibilitats d’acció. Donades les circumstàncies actuals, es recomana incloure a la crida una adreça de correu electrònic o un telèfon perquè les persones interessades hi contactin directament en lloc de fer-ho a través de la plataforma com es fa habitualment. 

El voluntariat en l’àmbit sanitari queda totalment desaconsellat pel perill que cada persona voluntària es transformi en un agent transmissor de la malaltia. És per això que fa dies que entitats com Creu Roja han reduït al mínim el nombre de voluntaris en aquest àmbit. Es faci el voluntariat que es faci, i també si no se’n fa, és fonamental seguir les recomanacions del Departament de Salut. En aquest enllaç trobareu tota la informació actualitzada. 

Deixa un comentari