#JoEmQuedoACasa Les biblioteques entren a casa durant el confinament

El confinament decretat per combatre el coronavirus va comportar el tancament de totes les biblioteques catalanes, incloses les biblioteques especialitzades com els centres de documentació de DIXIT. De mica en mica, estan recuperant serveis de forma telemàtica per afavorir els préstecs digitals i fomentar la lectura, entre altres. 

La Generalitat, amb el Departament de Cultura al capdavant, treballa amb els responsables de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, el Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i les Biblioteques de Barcelona des de l’inici de la crisi sanitària per complir les instruccions de les autoritats sanitàries i, des del 13 de març, la Resolució SLT/720/2020, per la qual es van tancar les biblioteques. Per no perjudicar les persones usuàries i evitar desplaçaments innecessaris, es van prorrogar tots els préstecs vigents i es van tancar les bústies de devolució. 

Entre els serveis que s’estan potenciant hi ha l’accés a la biblioteca digital #eBiblioCat, que actualment permet accedir a una col·lecció de més de 100.000 documents digitals com llibres electrònics, audiollibres, música, pel·lícules i documentals, enciclopèdies generals de referència i d’informació sobre temes mèdics, cursos d’anglès, etc. Igualment s’està potenciant l’atenció a través de les bústies corporatives i les xarxes, i fomentant la lectura amb activitats virtuals. 

Més facilitats d’accés i més títols disponibles a l’#eBiblioCat  

Només en els dos primers dies de confinament, la biblioteca digital de les biblioteques públiques va rebre un 500% més de visites. En aquest mateix període, el préstec de llibres electrònics va créixer un 150%. Per garantir el funcionament òptim d’aquest servei s’han adoptat les següents mesures: 

  • Carnets digitals per a la ciutadania. Gràcies a una solució tecnològica oferta per la Diputació de Barcelona, els ciutadans que no disposen de carnet de biblioteca el podran obtenir de manera immediata telemàtica. Els majors de 14 anys només s’hi han de registrar mitjançant aquest formulari per poder accedir als serveis digitals i recollir el carnet a qualsevol biblioteca en un màxim de tres mesos. 
  • Increment dels títols disponibles. La biblioteca digital incorpora els recursos que editors i altres empreses de continguts digitals estan oferint de manera gratuïta a la ciutadania mentre duri la crisi sanitària. A més, Cultura destinarà 120.000 euros a la compra de títols i llicències d’ús.  
  • Creació d’un programa de foment de la lectura a la xarxa. Com que el confinament pot allargar-se, les biblioteques estan dissenyant diferents accions de foment de la lectura a la xarxa per contribuir a la iniciativa del sector cultural #LaCulturaACasa. N’hi haurà adreçades al públic general, a l’infantil i a la comunitat educativa i es podran seguir als seus perfils a les xarxes amb etiquetes com #BibliotecaACasa, #eBiblioCat o #ContesConfinats, entre altres. 
  • Manteniment dels programes d’adquisició. Per donar suport al sector editorial, les institucions aliades preveuen mantenir els seus programes d’adquisició de documents per a les biblioteques. En alguns casos, fins i tot, s’augmentarà: l’Ajuntament de Barcelona destinarà un milió d’euros addicional a la compra de llibres a les biblioteques de la ciutat i la Diputació de Girona invertirà gairebé la mateixa quantitat a la compra de llibres, documents sonors i audiovisuals per a les biblioteques gironines

Pel que fa al cas de DIXIT, els préstecs també s’han renovat automàticament fins que acabi el confinament. A més, al portal hi trobareu dossiers temàticsconferències enregistrades i també us permet consultar en línia una gran quantitat de monografies i d’articles de revista. 

Més recursos a un sol clic 

Des de casa també podeu accedir al Centre de Documentació Juvenil o al Joaquima Alemany i Roca, de l’Institut Català de les Dones, per consultar-hi les últimes novetats en línia vinculades a joves i dones, accedir als seus catàlegs digitals o recuperar dossiers temàtics i altres productes documentals propis.  

Així mateix, podeu visitar la versió en línia de la Biblioteca Nacional de España o la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes  per descobrir el patrimoni bibliogràfic digitalitzat des de l’edat mitjana fins a l’actualitat, que no només consta de monografies sinó també de mapes, fotografies de finals del segle XIX, dibuixos fets per infants durant la guerra civil espanyola, gravats de Rembrandt i Durero i un llarg etcètera.  

Deixa un comentari