Sense parades al carrer, viurem un #SantJordiDesDeCasa

El 23 d’abril viurem un Sant Jordi ben diferent, sense parades de llibres i roses, sense carrers atapeïts, sense llargues cues per conèixer els nostres escriptors preferits, sense parelles passejant de la mà… Enguany els carrers seran buits de llibres, roses i persones. Caldrà esperar fins al dijous 23 de juliol, quan se’n farà una edició amb un format adaptat a l’estiu que seguirà les condicions que estableixin les autoritats sanitàries i les diferents administracions. 

Mentre no arriba, han sorgit diverses iniciatives digitals per mantenir viu Sant Jordi, fomentar la lectura i ajudar les llibreries de barri a sobreviure aquestes setmanes de confinament. Els llibreters, per exemple, no s’han quedat de braços plegats: fan enviaments a domicili i, amb l’etiqueta #LlibretersACasa, omplen les xarxes socials de recomanacions, tertúlies literàries i conta-contes. 

A més, amb el lema “Sense parades però sense parar”, animen a participar el 23 d’abril en una acció batejada a les xarxes socials com a #llibresalaire. Consisteix a sortir a la finestra, balcó o pati a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda per llegir en veu alta un fragment d’un llibre i acabar cridant el nom de la nostra llibreria. També animen a fer les comandes literàries, de Sant Jordi però també els d’altres dies, per internet a les llibreries agremiades i no a les grans multinacionals per donar suport al petit comerç.  

Paral·lelament, s’ha posat en marxa la campanya “Sempre és 23” per recordar que les llibreries cooperatives i de proximitat hi són tot l’any i altra iniciativa promou la signatura del manifest “Sant Jordi ets tu”, en què demanen als lectors que comprin o reservin els llibres per rebre’ls més endavant. 

Els escriptors també animen a comprar durant les pròximes setmanes a les llibreries de proximitat per ajudar-les a fer front a les despeses. Amb aquest objectiu neix la web LlibreriesObertes.cat que permet triar l’establiment més proper a casa, comprar-hi els títols desitjats i recollir-los de mans del nostre llibreter quan reobri. També es poden regalar (en aquest cas, la persona escollida rebrà la dedicatòria que escriguem i podrà recollir el llibre en persona). Ja a l’inici del confinament, diferents administracions van anunciar compres extraordinàries de llibres a llibreries de proximitat per donar suport al petit comerç i al sector editorial. 

Llibres, roses i moltes activitats 

Sigui com i quan sigui Sant Jordi, és forca probable que entre els títols més venuts, n’hi hagi de temàtiques socials, com el feminisme –molt present els darrers anys- i molts escrits per dones. En són bones mostres Que no t’expliquin contes, amb què l’escriptora Natza Farré i la il·lustradora Gala Pont capgiren els contes infantils; Dones valentes, on la periodista Txell Feixas relata les petites i grans revolucions impulsades per dones que estan canviant l’Orient Mitjà; o La madre de Frankenstein, una nova entrega dels seus Episodios de una guerra interminable de l’escriptora Almudena Grandes centrada en la psiquiatria espanyola en plena dictadura.  

Trobareu moltes recomanacions al dossier temàtic de Sant Jordi que DIXIT elabora cada any per celebrar aquesta festa literària. Hi trobareu una selecció de narrativa, narrativa infantil i juvenil, còmics per a adults i assaig. Com a novetat, enguany hem afegit enllaços d’interès amb recursos en línia sobre el món literari així com també entrevistes als autors i a extractes del llibres.  Tots els llibres recomanats aborden temàtiques socials.  

Aquests dies també han sorgit iniciatives per omplir les finestres i els balcons de roses (fresques –aquells que tingui rosers-, dibuixades, de paper, de cartó, reciclades… a internet trobareu un munt d’idees i reculls de propostes, com aquesta per fer roses de paper, i compartir-ne imatges amb l’etiqueta #RosesConfinades o la que impulsa el Gremi de Floristes #SantJordiAlsBalcons. La Casa Batlló guarnirà de nou els seus balcons de roses, per bé que seran pocs els afortunats que en podran gaudir. 

Els amants de la poesia poden compartir els seus versos preferits o les seves pròpies creacions amb els seus veïns però també amb els usuaris de les xarxes socials amb etiquetes com #PoesiaDesDeCasa o #PoesiaVisualaCasa.

Els més inspirats poden participar en concursos literaris com el catorzè de Relats Curts de TMB, amb les categories de Relat Lliure, l’InstaRelat, el TuitRelat i la nova d’ÀudioRelat, o el “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot i el TERMCAT!”, per al que enguany cal piular estrofes o fragments de cançons amb termes relacionats amb la natura (flors, arbres, animals, fenòmens meteorològics, accidents geogràfics, etc.) amb el títol, l’etiqueta #StJordiTermÒptim i les mencions a @optimotcat i @termcat. 

D’altra banda, a la pàgina web que la Generalitat dedica al Sant Jordi virtual trobareu informació sobre la llegenda i la tradició de Sant Jordi, així com propostes literàries seleccionades pel Departament de Cultura en aquesta pàgina especial i iniciatives com la de Cap Sant Jordi sense rosa, amb què es recapten fons per a la lluita de l’Hospital Clínic contra  la Covid-19; la campanya de l’ICS per fer arribar agraïments literaris al personal sanitari, o les activitats que han preparat els Mossos d’Esquadra per als més petits. En trobareu més a les xarxes socials amb l’etiqueta #SantJordiEnXarxa.

El Sant Jordi més solidari  

Per a aquest Sant Jordi confinat també hi ha iniciatives solidàries com #ApropenlaDistància, amb què la Fundació Comtal proposa enviar a familiars, amics, companys i clients roses solidàries dibuixades per una nena del centre obert; o les roses solidàries que permetran a l’associació ALPI per seguir atenent persones amb discapacitat. Trobareu aquestes i altres propostes solidàries al recull elaborat per Xarxanet amb 10 idees per viure un Sant Jordi solidari des de casa

Acabem aquest repàs de Sant Jordi fent-nos ressò d’una bona iniciativa que han promogut el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la The Ricky Rubio Foundation que permetrà fer arribar 2.500 llibres als menors tutelars per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència.  

Davant la situació de confinament que també afecta els menors tutelats per la Generalitat, la fundació del jugador de bàsquet Ricky Rubio, amb la col·laboració de Grup Enciclopèdia, ha gestionat l’adquisició i distribució d’un estoc de llibres de lectura i entreteniment –tots nous i amb totes les mesures de seguretat, higiene i prevenció de contagi– que ja estan arribant  a aquest ventall de lectors infantils i juvenils fins als 18 anys. 

Deixa un comentari